Moje deti milujú pečené kura. Musí byť ale šťavnaté a pritom s perfektne upečenou chrumkavou kožou. Dnes také bolo. Neskorý obed, zapadajúce slnko, vôňa tymiánu, pečenej tekvice, šťastné deti, ktoré kričia: „Maminka, ešte mäsko“. Teším sa až si tento jednoduchý a pritom skvelý recept opäť zopakujem. Bolo to nedeľné popoludnie pri šporáku, ktoré teší, napĺňa, povzbudzuje a najmä chutí.
Čo potrebujeme:
1 domáce kurča (cca 1,5 kg)
zväzok čerstvého tymiánu (v Bratislave odporúčam trh na Žilinskej a milého pána so svojimi voňavými bylinkami)
výdatne soli
2 polievkové lyžice ghee
Postup:
Kurča vytiahneme z chladničky minimálne pol hodinu pred prípravou. Umyjeme, osušíme kuchynskými utierkami a necháme „temperovať“ na kuchynskú teplotu.
Rúru vyhrejeme na 240 st. Celzia.
Rozpustíme ghee, kurča osolíme tak, že soľ vtierame do kože.
Kura natrieme dôkladne s ghee a opäť osolíme (soli sa nemusíme báť).
Tymián vložíme do kuraťa.
Kuchynským špagátom zviažeme nohy kuraťa. Vložíme do pekáča a pečieme 20 minút. Krídla založíme ako keby na miesto krku. Teplotu potom znížime na 200 st. Celzia a pečieme ďalších 40-45 minút. Kurča vyberieme, prestavíme rúru na vrchný gril a teplotu 240 st. Celzia, položíme na kurča pár malých vetvičiek tymiánu a dáme na pár minút opäť do rúry. Stačia 3-4 minútky (podľa rúry). Podávame ihneď.
Takto upečené kura veľmi dobre chutí s pečenou tekvicou.