vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: maslo
Receptov na domáce paštéty či domáce pâté som vyskúšala už niekoľko. Ale pâté pripravené podľa tohto receptu je mojím favoritom. Príprava je veľmi jednoduchá, nenáročná na ingrediencie či čas a výsledok lahodný. Ak pečeňový krém neplánujeme spotrebovať na jedno posedenie, stačí, keď ho prekryjeme tenkou vrstvou masla a v chladničke vydrží až jeden týždeň, príp. v mraziaku dva mesiace.
Čo potrebujeme:
250 g kuracej či morčacej pečienky, očistená a umytá
½ menšej cibule, pokrájaná na tenké plátky
1 menší strúčik cesnaku, pretlačený
1 bobkový list
pár lístkov čerstvého tymianu
½ čajovej lyžičky soli
125 ml vody
170 g masla (ghee), izbová teplota
2 čajové lyžičky koňaku, príp. whisky (nemusí byť)
čerstvo mleté čierne korenie
extra maslo na prekrytie pâté (ak sa nespotrebuje ihneď)
Príprava:
V stredne veľkom hrnci zmiešame pečienku, cibuľu, cesnak, bobkový list, tymián, koňak a soľ. Prelejeme vodou (pečienka musí byť ponorená) a privedieme k varu. Prikryjeme, stiahneme plameň a varíme za občasného premiešania 5-8 minút (podľa veľkosti pečienok). Vnútro pečienky by mala byť po uvarení ružovkasté. Necháme chvíľku vychladnúť.
Precedíme (vodu nevylievame), odstránime bobkový list a prenesieme zmes pečienky, cibule a korenia do mixéru. Vymiešame do hladka. Pre ulahčenie mixovania, môžeme pridať trochu šťavy, ktorú sme si odložili. Následne pridávame po dvoch lyžiciach zmäknuté maslo. Podľa chuti dochutíme soľou a čiernym korením. Znovu premixujeme a preložíme do vhodnej keramickej nádoby. Necháme schladnúť a môžeme podávať. Ak neplánujeme paštétu spotrebovať ihneď, prelejeme cez ňu rozpustené vychladnuté maslo. Prekryjeme potravinárskou fóliou a uložíme v chladničke.Podávame až po stuhnutí masla.
A na co se to dá namazat? Jsem paleo-primal začátečník… děkuju za odpověď na e-mail.
A čo odporúčate ako prílohu?
Na silnejšie pásiky nakrájanú zeleninu – uhorku, mrkvu, paradajky, stopkatý zeler.