Varíme Paleo

Peruánske kurča s (fantastickým) zeleným dipom

 


vhodné pre:
klasické paleo (kurča), laktózové paleo (kurča, dip)
potenciálne problematické suroviny: paprika, crème fraîche, limety

IMG_1560

Peruánske kurča alebo kurča na spôsob tradičného peruánskeho jedla Pollo a La Brasa je šťavnaté kurča výbornej chuti, ktorá je dosiahnutá marinovaním kurčaťa v zmesi korenín a limetkovej šťavy. Často je potom takto naložené kurča pripravované na grile (v prípade grilovania sa nemarinuje celé kurča ale jeho štvrťky), ale je možné ho pripraviť aj v rúre. Či už je ale kurča pripravené grilovaním alebo pečením, štandardne je potom podávané s lahodnou zelenou omáčkou (Aji Verde), ktorej základ tvorí koriander, zelené chilli papričky (často jalapenos), cesnak, majonéza a olivový olej.

Veľké množstvo koriandru dodáva omáčke jej nezameniteľnú charakteristickú chuť, ktorej sa, aj vďaka ostatným použitým surovinám nedá odolať. Dovolím si tvrdiť, že tentokrát nepohrdnú koriandrom ani jeho zarytí odporcovia. Dip je neskutočný! A dá sa použiť nielen k peruánskemu  kuraťu ale aj k pečeným sladkým zemiakom, k pokrájanej surovej zelenine či k pečenému mäsu.

Čo potrebujeme (4 porcie):

POZN. Kurča sa marinuje cez noc (alebo minimálne 6 hodín).

peruánske kurča:
1 ks kurča (cca 1,3 – 1,5 kg)
3 polievkové lyžice olivového oleja
125 ml šťavy z limetky príp. môžeme nahradiť citrónovou šťavou
4 veľké strúčiky cesnaku
1 menšia zarovnaná polievková lyžica soli
2 čajové lyžičky červenej mletej papriky
1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
1 väčšia polievková lyžica rímskej rasce
1 čajová lyžička sušeného oregána

zelený dip:
2-3 chilli papričky zelené (druh a počet volíme podľa nárokov na pikantnosť)
1 veľký trs čerstvého koriandru (kúpite v Tesco, použila som jedno celé balenie, cena 1,19 eur), posekaný na drobno
2 strúčiky cesnaku, posekaný na jemno
125 ml domácej majonézy
75 ml Crème fraîche príp. nahradíme kyslou smotanou s čo najvyšším obsahom tuku
1/2 čajovej lyžičky soli
1/8 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
1 polievková lyžička limetkovej šťavy
2 polievkové lyžice olivového oleja

 Príprava:

Kurča umyjeme a osušíme.

Všetky ostatné suroviny zmiešame a vytvoríme tak marinádu. Marinádu vmasírujeme do kurčaťa, a to najprv výdatne pod kožu na prsiach a stehnách, pričom dávame pozor, aby sme kožu nepretrhli. Zvyškom marinády dôkladne potrieme kurča z vonkajšej strany a taktiež nezabudneme na vnútro kurčaťa.

Kurča vložíme do misky, ktorú prikryjeme a marinujeme cez noc v chladničke.

Na druhý deň vyhrejeme rúru na 220 st. Celzia.

Kurča vložíme do pekáča/panvice vhodnej do rúry, kuchynským špagátom mu zviažeme nohy a pečieme v rúre 20 minút, kým nám koža kurčaťa nezhnedne.

Znížime teplotu na 190 st. Celzia a pečieme ďalšiu hodinu a desať minút, alebo kým nieje kurča dostatočne mäkké.

Hotové kurča vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odstáť. Potom ihneď porcujeme a podávame so zelenou omáčkou, pokrájanou zeleninou alebo s pečenými sladkými zemiakmi.

IMG_1444IMG_1445IMG_1470IMG_1477IMG_1486IMG_1501IMG_1499IMG_1512svIMG_1558IMG_1518IMG_1527svIMG_1565IMG_1571

Pôvodný recept nájdete tu.

Print Friendly

Tagged , , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *