Varíme Paleo

Šťavnatá panenka pečená s jablkami a cibuľou

 

vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: –

IMG_0440

Pôvodne som mala v pláne pripravovať panenku s úplne inými ingredienciami. Dokonca som kvôli nim išla špeciálne opäť do obchodu, lebo mi niektoré z nich chýbali. Tie však zostali ležať v špajze, lebo zvíťazila moja zvedavosť a ja som nakoniec predsa len otestovala recept, na ktorý sa sypala samá chvála a upiekla som ju s jabĺčkami a cibuľou. A bola som nadšená. Chuť panenky ladila výborne s mierne sladkou omáčkou, ktorá vznikla pečením jabĺk a cibule a samotné jablká boli neodolateľné.

Čo potrebujeme (4 – 6 porcií):

2 bravčové panenky (cca 400-450 g / ks)
3 polievkové lyžice olivového oleja + podľa potreby
soľ
2 vrchovaté lyžice dijónskej horčice
3 čajové lyžičky sušeného tymianu
mleté čierne korenie
2 väčšie tvrdé jablká (Granny Smith, Golden Delicious, Gala)
2 stredne veľké cibule
125 ml silného bujónu
1 polievková lyžica masla (príp. ghee)

Postup:

Rúru vyhrejeme na 220 °C.

Jablka očistíme od jadierok a nakrájame na osminky, tak isto očistíme a nakrájame cibuľu.

Panenky umyjeme a očistíme od blán. Osušíme kuchynskými utierkami a dôkladne osolíme. Soľ vmasírujeme do mäsa.

V panvici rozohrejeme 2-3  polievkové lyžice olivového oleja a panenku na silnejšom plameni orestujeme do hnedasta, z každej strany cca 4 minúty. Preložíme mäso na dosku na krájanie.

Ak nám zostalo na panvici dostatok oleja, nemusíme pridávať, ak máme málo, pridáme lyžicu olivového oleja a restujeme na stredne silnom plameni jablka s cibuľou približne 5 minút za častejšieho miešania.

Medzičasom potrieme panenky horčicou (1 čajová lyžička na panenku), okoreníme čerstvým mletým korením a posypeme sušeným tymianom (cca 1 čajová lyžička na panenku).

Keď sú jablká a cibuľa hotové, pridáme k nim jednu čajovú lyžičku sušeného tymiánu a premiešame.

Ak máte panvicu použiteľnú v rúre, položte panenky na jablká s cibuľou a vložte do rúry. Ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, preložte jablká aj s prípadnou šťavou do pekáča a vložte do rúry. Pečieme 17 minút (alebo podľa potreby, závisí aj na rúre, predpokladám však, že nie dlhšie ako 20 minút). Aby si panenka zachovala svoju šťavnatosť a jemnosť, mala by byť vo vnútri ružovkastá.

Po upečení panenku zabalíme do hrubého alobalu a necháme 10 minút odležať. Jablká s cibuľou preložíme späť do panvice a podlejeme bujónom. Za občasného miešania necháme redukovať, kým nezačne šťava hustnúť (cca na polovicu objemu). Potom pridáme lyžicu masla, premiešame a necháme chvíľu prevrieť. Odstavíme a podávame spolu s naporcovanou panenkou. Panenku porcujeme na hrubšie plátky.

IMG_0360IMG_0366IMG_0367IMG_0370IMG_0371IMG_0373IMG_0379IMG_0384IMG_0387IMG_0385IMG_0388IMG_0389IMG_0395IMG_0396IMG_0400IMG_0405IMG_0429IMG_0440Recept, podľa ktorého som postupovala, nájdete tu.

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

2 thoughts on “Šťavnatá panenka pečená s jablkami a cibuľou

  1. Tina

    Ďakujem za recept. Bolo to vynikajúce a naozaj šťavnaté, za čo som vďačná, lebo väčšina receptov, ktoré sľubujú šťavnaté jedlá, sú od toho dosť ďaleko. Recept vrelo odporúčam aj všetkým nepaleo so zemiakovou kašou a hlávkovým šalátom, ako sme to dnes jedli my. Mňam.

     
    Reply
    • Tinka

      Tak už som to od júna stihla aspoň 4x variť. Naozaj je to lahôdka. Aj zemiakovú kašu sme vypustili. Ale musím dávať 4 jablká a 4 cibule, ináč už na tie posledné porcie nezvyšuje nič k mäsu.

       
      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *