Varíme Paleo

Čo nakupovať

IMG_1418Ak už ste na akejkoľvek forme palea, vo vašom jedálničku by mali dominovať tuky. Preto základ jedálnička tvorí mäso, ryby a vajíčka. Tie sa dopĺňajú dostatkom zeleniny a malého množstva ovocia. Či vpustíte do svojho jedálnička „bezpečné“ škroby vo forme zemiakov, prípadne ryže, mliečne výrobky, orechy alebo malé množstvo cukru záleží už len a len na vás.

Veľmi dôležité je používanie správnych tukov v studenej aj teplej paleo kuchyni.

Pri zostavovaní jedálnička nesmiete zabúdať na prísun minerálov a vitamínov, preto do neho často zaraďujeme vnútornosti, morské riasy, živé kultúry vo forme fermentovanej zeleniny či jogurtov. V prípade potreby ich môžeme dopĺňať suplementmi (horčík, jód, vitamín C, D a K). Nezabúdame na vývar z kostí.

Neoddeliteľnou súčasťou jedálničku sú čerstvé a sušené bylinky, rôzne druhy korenia a kvalitná soľ.

MÄSOIMG_2529

každý deň aj dvakrát

najmä hovädzie mäso, jahňacie mäso, divina, bravčové mäso a príležitostne kačacie, morčacie, králičie alebo kuracie mäso

RYBYIMG_1503

jedenkrát do týždňa

losos, tuniak, haring, sardinky, makrela, mušle, krevety (pozor alergén)

VAJÍČKA

max. 6 za týždeňIMG_1465

vajíčka slepačie, prepeličie najlepšie z voľného trávnatého výbehu

TUKY

denne aspoň dve lyžiceIMG_1480

ghee (príp. maslo), kokosový olej, bravčová masť, avokádo, avokádový olej, olivový olej

ZELENINA

veľa a každý deň

listovej zeleniny – rukola, špenát, kel, ľadový šalát, mangold, poľný šalát, rímsky šalát, čakanka, čínska kapusta, kapusta, šalát hlávkový, žeruchaIMG_1441

ďalej: cuketa, špargľa, kápia, paprika, kapusta, kaleráb, karfiol, uhorky šalátové, pór, paradajky, reďkovky, tekvica, artičoky, šampiňóny, hliva, huby

každý deň ale s mierou

zemiaky, cvikla, artičoky, mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, cesnak, paštrnák, patizón, topinambury

OVOCIE

môžeme (ale nemusíme) denne ale s mierouberries-300x200

avokádo, dyňa cukrová, dyňa červená, ríbezle, mandarínky, limetky, maliny, kiwi, jahody, grep, figy čerstvé, jahody, broskyne, čučoriedky, egreš, ananás,

s väčšou opatrnosťou

banány, hrozno, hrušky, jablká, čerešne, slivky

ORECHYIMG_1485

zriedka a s opatrnosťou

mandle, vlašské orechy, lieskovce, makadamiové orechy, kešu orechy, píniové oriešky, pistácie

VNÚTORNOSTI, VÝVAR Z KOSTÍ

raz do týždňa vnútornosti, vývar z kostí niekoľkokrát za týždeňm92.270.180

čo nájdete na trhu: pečienka, obličky, srdce, jazyk, držky, špik z kostí (vývar z kostí)

FERMENTOVANÉ POTRAVINY

denne

jogurt, kyslá smotana, kvasená zelenina, kapusta, kimchi, kvašáky

MLIEČNE VÝROBKYIMG_1605

môžme ale nemusíme denne

kyslá smotana, jogurt, tvrdé vyzreté syry, bryndza

BYLINKY

denne

petržlenová vňať, bazalka, oregano, mäta, ligurček, koriander, bobkový listherbs1-660x440

KORENIE, SOĽ

denne

čierne korenie, nové korenie, červená paprika, kurkuma, garam masala, zázvor, šafran, škorica, vanilka, korenie 5 spices, nerafinovaná morská soľ

Print Friendly