Ak už ste na akejkoľvek forme palea, vo vašom jedálničku by mali dominovať tuky. Preto základ jedálnička tvorí mäso, ryby a vajíčka. Tie sa dopĺňajú dostatkom zeleniny a malého množstva ovocia. Či vpustíte do svojho jedálnička „bezpečné“ škroby vo forme zemiakov, prípadne ryže, mliečne výrobky, orechy alebo malé množstvo cukru záleží už len a len na vás.
Veľmi dôležité je používanie správnych tukov v studenej aj teplej paleo kuchyni.
Pri zostavovaní jedálnička nesmiete zabúdať na prísun minerálov a vitamínov, preto do neho často zaraďujeme vnútornosti, morské riasy, živé kultúry vo forme fermentovanej zeleniny či jogurtov. V prípade potreby ich môžeme dopĺňať suplementmi (horčík, jód, vitamín C, D a K). Nezabúdame na vývar z kostí.
Neoddeliteľnou súčasťou jedálničku sú čerstvé a sušené bylinky, rôzne druhy korenia a kvalitná soľ.
MÄSO
každý deň aj dvakrát
najmä hovädzie mäso, jahňacie mäso, divina, bravčové mäso a príležitostne kačacie, morčacie, králičie alebo kuracie mäso
RYBY
jedenkrát do týždňa
losos, tuniak, haring, sardinky, makrela, mušle, krevety (pozor alergén)
VAJÍČKA
max. 6 za týždeň
vajíčka slepačie, prepeličie najlepšie z voľného trávnatého výbehu
TUKY
denne aspoň dve lyžice
ghee (príp. maslo), kokosový olej, bravčová masť, avokádo, avokádový olej, olivový olej
ZELENINA
veľa a každý deň
listovej zeleniny – rukola, špenát, kel, ľadový šalát, mangold, poľný šalát, rímsky šalát, čakanka, čínska kapusta, kapusta, šalát hlávkový, žerucha
ďalej: cuketa, špargľa, kápia, paprika, kapusta, kaleráb, karfiol, uhorky šalátové, pór, paradajky, reďkovky, tekvica, artičoky, šampiňóny, hliva, huby
každý deň ale s mierou
zemiaky, cvikla, artičoky, mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, cesnak, paštrnák, patizón, topinambury
OVOCIE
môžeme (ale nemusíme) denne ale s mierou
avokádo, dyňa cukrová, dyňa červená, ríbezle, mandarínky, limetky, maliny, kiwi, jahody, grep, figy čerstvé, jahody, broskyne, čučoriedky, egreš, ananás,
s väčšou opatrnosťou
banány, hrozno, hrušky, jablká, čerešne, slivky
ORECHY
zriedka a s opatrnosťou
mandle, vlašské orechy, lieskovce, makadamiové orechy, kešu orechy, píniové oriešky, pistácie
VNÚTORNOSTI, VÝVAR Z KOSTÍ
raz do týždňa vnútornosti, vývar z kostí niekoľkokrát za týždeň
čo nájdete na trhu: pečienka, obličky, srdce, jazyk, držky, špik z kostí (vývar z kostí)
FERMENTOVANÉ POTRAVINY
denne
jogurt, kyslá smotana, kvasená zelenina, kapusta, kimchi, kvašáky
MLIEČNE VÝROBKY
môžme ale nemusíme denne
kyslá smotana, jogurt, tvrdé vyzreté syry, bryndza
BYLINKY
denne
petržlenová vňať, bazalka, oregano, mäta, ligurček, koriander, bobkový list
KORENIE, SOĽ
denne
čierne korenie, nové korenie, červená paprika, kurkuma, garam masala, zázvor, šafran, škorica, vanilka, korenie 5 spices, nerafinovaná morská soľ