Princípy paleo stravovania najstručnejšie ako sa dá. Ak sa ale chcete dozvedieť viac, prečítajte si 11 krokov k paleu.
Suroviny, ktorým sa môže dať “ÁNO”:
mäso – najmä kvalitné hovädzie a bravčové (optimálne zo zvierat, ktoré spásajú trávu)
ryby – losos, sardinky, treska – preferenčne ryby z prirodzeného prostredia označované ako “wild”
vnútornosti – pečienka, obličky, srdce
tuky – ideálne kokosový olej, olivový olej príp. ghee
vajcia – najlepšie z voľného výbehu
zelenina – ideálne listová zelenina (preferenčne tmavé odrody ako rukola, tmavo zelené, fialové šaláty, ktoré sú charakteristické aj horkou chuťou), čakanka, avokádo, petržlen, kaleráb, zeler, paradajky, paprika, cibuľa, cesnak, limetky, mrkva (pozor na možné alergie)
„neškodné“ škroby – zemiaky, ryža (regulovane, v menších množstvách, viď sekcia 6 podôb palea)
ovocie – ideálne z nižším obsahom sacharidov (lesné plody)
orechy – mandle, para orechy, kešu orechy (nie arašidy, sú považované za strukoviny)
mliečne výrobky – fermentované (jogurt, kyslá smotana) alebo s vysokým obsahom tuku (tvrdé vyzreté syry) (viac sekcia 6 podôb palea)
čokoláda a iné bezlepkové dezerty sladené prirodzenými cukrami (viac sekcia 6 podôb palea)
alkohol (veľmi príležitostne)
Suroviny, ktorým sa dáva “STOP”:
obilniny a cereálie – vrátane pšenice, ovsa, kukurice a všetky výrobky z nich pripravené (výnimkou môže byť ryža – viď sekcia 6 podôb palea)
cukor – v prípade “sladkého” palea sú akceptovateľné prírodné sladidlá (výnimočne hnedý cukor), vyhýbať sa treba ovocným džúsom
strukoviny (sem patria aj arašídy (!) a sója)
oleje zo semien rastlín – slnečnicový olej, repkový olej, sójový
mliečne výrobky bohaté na kazeín a laktózu a chudobné na maslový tuk – najmä mlieko a mäkké syry
Na čo netreba zabudnúť
Telu treba zabezpečiť trvalý prísun živín – minerálov a vitamínov. Nezabudnite preto na hovädziu pečienku, žĺtka, silný vývar z kostí, morské riasy a fermentované výrobky. Ak je potrebné, podávajte vo forme výživových doplnkov, najmä horčík (magnézium), jód, vitamínu C, D a K .