Varíme Paleo

Paleo v obrazoch

Princípy paleo stravovania najstručnejšie ako sa dá. Ak sa ale chcete dozvedieť viac, prečítajte si 11 krokov k paleu.

Suroviny, ktorým sa môže dať “ÁNO”:

zelená_pyramida

mäso – najmä kvalitné hovädzie a bravčové (optimálne zo zvierat, ktoré spásajú trávu)

ryby – losos, sardinky, treska – preferenčne ryby z prirodzeného prostredia označované ako “wild”

vnútornosti – pečienka, obličky, srdce

tuky – ideálne kokosový olej, olivový olej príp. ghee

vajcianajlepšie z voľného výbehu

zelenina – ideálne listová zelenina (preferenčne tmavé odrody ako rukola, tmavo zelené, fialové šaláty, ktoré sú charakteristické aj horkou chuťou), čakanka, avokádo, petržlen, kaleráb, zeler, paradajky, paprika, cibuľa, cesnak, limetky, mrkva (pozor na možné alergie)

„neškodné“ škroby – zemiaky, ryža (regulovane, v menších množstvách, viď sekcia 6 podôb palea)

ovocie – ideálne z nižším obsahom sacharidov (lesné plody)

orechy – mandle, para orechy, kešu orechy (nie arašidy, sú považované za strukoviny)

mliečne výrobkyfermentované (jogurt, kyslá smotana) alebo s vysokým obsahom tuku (tvrdé vyzreté syry) (viac sekcia 6 podôb palea)

čokoláda a iné bezlepkové dezerty sladené prirodzenými cukrami (viac sekcia 6 podôb palea)

alkohol (veľmi príležitostne)

 

Suroviny, ktorým sa dáva “STOP”:

červená_pyramida

obilniny a cereálie – vrátane pšenice, ovsa, kukurice a všetky výrobky z nich pripravené (výnimkou môže byť ryža – viď sekcia 6 podôb palea)

cukor v prípade “sladkého” palea sú akceptovateľné prírodné sladidlá (výnimočne hnedý cukor), vyhýbať sa treba ovocným džúsom

strukoviny (sem patria aj arašídy (!) a sója)

oleje zo semien rastlín – slnečnicový olej, repkový olej, sójový

mliečne výrobky bohaté na kazeín a laktózu a chudobné na maslový tuk – najmä mlieko a mäkké syry

Na čo netreba zabudnúť

Telu treba zabezpečiť trvalý prísun živín – minerálov a vitamínov. Nezabudnite preto na hovädziu pečienku, žĺtka, silný vývar z kostí, morské riasy a fermentované výrobky. Ak je potrebné,  podávajte vo forme výživových doplnkov, najmä horčík (magnézium), jód, vitamínu C, D a K .

Print Friendly