vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: –
Čo potrebujeme (2l huspeniny):
2 ks malé (predné) alebo 1ks väčšie (zadné) bravčové koleno
3-4 bravčové paprčky
2ks silných plátkov krkovičky
cca 250g bravčovej kože
soľ
strúčiky z jednej hlavičky cesnaku
4ks bobkový list
10ks nové korenie
10ks čierne korenie
petržlenová vňať
4 ks veľká mrkva
2-3ks petržlen
trochu zeleru
2ks malá alebo 1ks veľká cibuľa
Príprava:
Koleno a paprče si u mäsiara necháme rozseknúť alebo ich aspoň narežeme.
Mäso a kože umyjeme a vložíme do veľkého hrnca (používam 9l-litrový z IKEA) a zalejeme ich studenou vodou minimálne tak, aby boli ponorené.
Privedieme k varu a mäso chvíľu povaríme (cca 15 minút, až kým sa neprestane tvoriť pena). Potom mäso a kože opatrne vyberieme, opláchneme a vložíme do toho istého ale umytého hrnca.
Opäť zalejeme studenou vodou, tak aby bolo aj s dostatočnou rezervou mäso ponorené a aby sme nemuseli už vodu počas varenia prilievať. Ja som pridala vody pár centimetrov pod okraj hrnca.
K mäsu pridáme koreniny a jemne osolíme. Varíme poodkryté na miernom plameni približne hodinu. Ak sa ná ešte na hladine vytvorí pena, odstránime ju. Vývar nesmie vrieť, maximálne len sem tam prebublávať. Ak by vám išiel pod pokrievkou do varu, tak ho varte odkrytý. Vývar zbytočne nepremiešavame, ak tak veľmi jemne.
Po hodine varenia pridáme očistenú a umytú zeleninu a varíme ďalších minimálne 7 hodín.
Na konci varenia mäso, kože a zeleninu vyberieme, vývar precedíme cez husté sitko do menšieho hrnca a v prípade potreby ho pomaly zahustíme (cca na objem 1,5l, závidí aj na tom, akú “pevnú” huspeninu máte radi). Opäť by vývar nemal vrieť.
Zatiaľ čo sa vývar redukuje, očistíme si mäso a nakrájame ho na menšie kúsky.
Očistené mäso vložíme do vhodnej nádoby a prelejeme zredukovaným vývarom, ktorý sme ešte predtým podľa chuti dosolili.
Na huspeninu som použila zapekaciu nádobu o rozmere 35*25cm, pričom huspenina dosahovala výšky cca 4cm, celkový objem aj s mäsom bol 2l. Do huspeniny krájam len čisté mäso. Zvyknú sa pridávať aj kože či varená koreňová zelenina, uvarené vajce alebo aj kyslá uhorka. To záleží na vašich chuťových preferenciách. Ak plánujete použiť aj zeleninu, odporúčam uvariť si novú, tá z vývaru bude úplne rozvarená a chuťovo nie je veľmi dobrá.
Huspeninu necháme vychladnúť a preložíme ju do chladničky. Ja nechávam na huspenine aj tuk, iní ho ešte pred úplným stuhnutím dávajú preč. Tak isto záleží na vás.
Huspeninu podávame s octom, mletým čiernym korením a pokrájanou cibuľou.
Tagged bravčové koleno, koreňová zelenina