vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: citrón, ghee, vajce
Keď varím, do kuchyne si nikoho nepúšťam. Pritom pár rokov dozadu to bolo inak. Milovala som napríklad chvíle, keď som si jedlo pripravovala spolu so svojim mužom. Bolo to romantické, kúzelné a takmer vždy zábavné. Nikam sme sa neponáhľali, boli sme k sebe trpezliví, tolerantní a vzájomne sme sa dopĺňali. Dnes varím sama, pretože už som menej trpezlivá a menej tolerantná. Myslím, že najmä kvôli tomu, že čas matky troch malých detí strávený v kuchyni musí byť častokrát minimalizovaný a musí byť využitý maximálne efektívne.
Tento víkend bol však výnimkou. V sobotu ráno sa pre nás na chvíľu zastavil čas, deti sa tíško hrali v izbe, do bytu presvitalo ranné slnko a my sme zrazu spolu stáli v kuchyni a neplánovane sme chystali raňajky. Varil sa čaj, pražila sa slaninka, miešala sa omáčka, strácali sa v kyslej vode vajíčka. Popritom sme sa usmievali, pozerali sa po očku na seba a vedeli sme, že sme to stále my. Takí ako predtým.
V tú sobotu sme pripravovali benediktínske vajíčka, ktoré majú svoj pôvod v New Yorku. Ide o stratené vajíčka preliate holandskou omáčkou tradične servírované (tradične, v nepaleo verzii) na opečenom chlebe nazývanom English muffin. Dopĺňa ich restovaná šunka alebo slanina, ale existujú aj verzie s údeným lososom, avokádom, chorizom, duseným špenátom a pod. Ak ich pripravujete prvý krát, môže sa zdať ich príprava náročnejšie, ide však skôr len o cvik.
Čo potrebujeme (4 porcie):
Holandská omáčka
2 žĺtka
2 čajové lyžičky bieleho vinného octu
100-125 ml ghee (príp. masla)
soľ
mleté čierne korenie
citrónová šťava
Stratené vajíčka
4 ks čerstvé kvalitné vajcia
plátky slaniny
listový šalát
1 polievková lyžica vínneho octu
nerezová naberačka
ďalej sa dá použiť: sekaný údený losos, šunka, dusený špenát a pod.
Príprava:
Pripravíme si veľký hrniec (u mňa 26 cm široký, 13 cm vysoký), ktorý naplníme do polovice vodou. Pridáme lyžicu bieleho vínneho octu a privedieme k varu.
Medzičasom si na vodnom kúpeli pripravíme omáčku.
Dáme zohrievať vodu v hrnci na vodný kúpeľ. Nesmie vrieť, teplú ju udržiavame na najslabšom možnom plameni. To platí aj pri samotnej príprave omáčky.
Rozpustíme si ghee, použijeme ho teplé, ale nie vriace.
Vo vhodnej miske alebo hrnci, ktorý budeme pokladať na vodný kúpeľ, rozmiešame dôkladne dve žĺtka a pridáme za neustáleho miešania dve lyžičky bieleho vínneho octu. Misku položíme na vodný kúpeľ, voda v ňom nesmie vrieť a nesmie sa dotýkať dna misky/hrnca so žĺtkami. Žĺtka zohrievame za neustáleho silného miešania metličkou, pričom žĺtka zhustnú a približne zdvojnásobia svoj objem. Trvá to približne tri minúty. Potom veľmi pomaly prilievame rozpustené ghee za dôkladného premiešavania. Omáčku stiahneme z vodného kúpeľa a dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Plameň pod kúpeľom vypneme a misku s omáčkou naň vrátime. Takto ju udržiavame teplú, pričom ju však musíme pravidelne premiešavať.
Na panvici pomaly restujeme na sucho plátky slaniny a v hrnci s kyslou vodou pripravujeme stratené vajcia. Tak isto pripravujeme vo voľných chvíľach taniere so šalátom príp. duseným špenátom.
Stratené vajcia pripravíme tak, že do vymastenej nerezovej naberačky rozbijeme vajce (mne sa do nej presne zmestilo) a vložíme ju opatrne po okraj do vriacej vody (stredne silný var, jemnejšie prebublávanie) tak, aby sa vajce ešte nezalialo. Necháme stuhnúť spodok vajíčka v naberačke a až potom opatrne ponoríme úplne, tak aby nám bielko nevybehlo. Samozrejme, vajcia sa dajú takto pripraviť aj bez naberačky, tak, že si vajce rozklepneme do nižšieho hrnčeka alebo misky a vylejeme ho opatrne do vriacej kyslej vody. Je však úplne nevyhnutné, aby použité vajcia boli úplne čerstvé, tzn. aby bielko bolo kompaktné a držalo pri žĺtku.Stopujeme presne tri minúty a ihneď stratené vajce vylúpneme z varechy príp. ho vyberieme naberačkou z vody. Servírujeme na šaláte a restovanej slaninke výdatne preliate holandskou omáčkou. Na záver dozdobíme mletým čiernym korením.