Varíme Paleo

Teľací (hovädzí) perkelt s tekvicovým prívarkom

 

vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: paprika, paradajka

33028555_2148771108686642_3961381304993316864_nTeľací alebo hovädzí krk patrí k mojim najobľúbenejším druhom mäsa. Keď mám krásny kus, používam ho na prípravu guľášu, perkeltu alebo bourguignonu, keď mám však krk, ktorý sa nedá nakrájať na väčšie kocky, meliem ho a robím z neho najradšej hamburgery, príp. fašírky. Perkelt varím s paprikami a paradajkami, ak vám alebo vašim deťom vadia, pokojne ich vynechajte.
Tekvicový prívarok v paleo verzii varím bez múky a smotany.

Čo potrebujeme (4 porcie):

Teľací perkelt

1 kg teľací, príp.hovädzí krk
2 ks (cca150g) cibuľa
35 g bravčovej masti
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 PL mletej červenej papriky
1 PL paradajkovej pasty
2 menšie strúčiky cesnaku
2 ks žlté/zelené papriky
2 ks paradajky
1 liter vývaru bez soli

Tekvicový prívarok

2 ks stredne veľké (2 kg) tekvice
1 ks cibuľa nakrájaná na jemno
15 g bravčová masť + 2 PL olivový olej alebo len olivový olej
2-4 PL nasekaného čerstvého kôpru
limetková šťava podľa chuti
soľ

Príprava:

Teľací perkelt

Mäso umyjeme a nakrájame na kocky cca 2,5 x 2,5 cm.

Na masti na najmenšom plameni dusíme pomaly cibuľu cca 20 minút, až kým sa nespojí, “nezhustne”.

Plameň zvýšime a po častiach sprudka restujeme kocky mäsa. Vždy časť orestujeme, zhrnieme na kraj hrnca a pokračujeme ďalšou časťou. Tento krok trvá cca 10 minút. Mäso jemne osolíme a pridáme mleté čierne korenie. Premiešame.

Pridáme paradajkovú pastu, chvíľu restujeme, pričom mäso dôkladne premiešavame. Stiahneme hrniec z plameňa a zamiešame červenú mletú papriku. Dôkladne premiešame, vrátime na pár sekúnd nad plameň a podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso zaliate maximálne do 1/3. Cca 45 minút (v prípade hovädzieho mäsa aj 60 minút) dusíme pod pokrievkou na strednom plameni za častého premiešavania a prilievania vývaru podľa potreby. Treba dbať na to, aby sme podlievali malým objemom a šťavu zbytočne neriedili.

Medzičasom ponoríme na maximálne minútu paradajky do vriacej vody, ošúpeme ich a pokrájame.Tak isto papriku pokrájame na tenké polkolieska. Pridáme k mäsu, premiešame a dusíme ďalších 45 minút. Miešame, podlievame, pričom udržiavame hustú konzistenciu šťavy. Ku koncu varenia pridáme roztlačený cesnak a soľ, čierne korenie podľa chuti.

Tekvicový prívarok

Tekvicu ošúpeme a odstránime dužinu so semienkami. Postrúhame ju na hrubom strúhadle.

Na masti/oleji restujeme do sklovita cibuľu. Pridáme tekvicu, jemne osolíme. Dusíme na strednom plameni až kým sa dôkladne neodparí všetka voda (cca 30 minút). Ak dáte tekvicu na tanier a oddeľuje sa vám šťava, nie je ešte dusenie na konci. Vtedy ešte s dusením pokračujeme. Na záver dochutíme soľou, kôprom a limetkovou šťavou.

Prívarok môžete zjemniť aj bezlaktózovou smotanou, ktorú pred pridaním limetkovej šťavy opatrne vmiešate do prívarku.

Dobrú chuť :)

33044199_2148772905353129_6998752223622594560_n

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *