vhodné pre paleo: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: –
Jedna z mojich najobľúbenejších kuchýň je talianska kuchyňa. Je jednoduchá, rýchla, ľahká a veľmi chutná. Často sa stretávam s reakciou, že keď sa budeme stravovať podľa paleo princípov, bude mať u nas talianska kuchyňa červenú. Nie je to pravda, verte. Budete musieť síce oželieť cestoviny a pizzu, ale tie určite nie sú hlavnou perlou tejto kuchyne. Pizza je v Taliansku snack, cestoviny predjedlo. Ako hlavné jedlo sa pripravuje fantastické mäso. Rôzneho druhu a na rôzne spôsoby. Bežne aj teľacie. Príprava mäsa je vo väčšine prípadov nenáročná na čas a ingrediencie. Používajú sa veľmi tenké plátky mäsa. Na nasledujúcich riadkoch nájdete môj obľúbený recept, práve s teľacím mäsom, ktorý je jednoduchý ale trochu časovo náročnejší a vyžaduje cvik s balením rolády. Je dobré si ho vyskúšať na nečisto a nenechať si prvú prípravu pre pohostenie návštevy. Roláda je vo výsledku šťavnatá, jemná a omáčka, ktorá vznikne kombináciou bieleho vína a šťavy z mäsa, je hustá a neskutočne dobre chutí. Ak máte v svojom jedálničku zaradenú aj sladkú smotanu, chuť omáčky ňou môžete ešte vylepšiť.
Čo potrebujeme (4 porcie):
silnejší plát (cca 400-450g) z teľacieho stehna, najlepšie z najširšej časti, naklepaný asi na 1 cm
300 g čerstvého baby špenátu / 500g klasického špenátu alebo 1/2 balenia (cca 250g) mrazeného listového špenátu
100 g kvalitnej sušenej šunky, pokrájaná na drobno
1 stredne veľká cibuľa, pokrájaná na drobno
2 polievkové lyžice ghee
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
125 ml bieleho suchého vína
potravinárska niť/špagátik
(80 ml 40% smotany na šľahanie)
Príprava:
Naklepaný plát mäsa necháme temperovať na kuchynskú teplotu. Zatiaľ pripravíme špenát so sušenou šunkou.
Čerstvý baby špenát umyjeme vo väčšej nádobe so studenou vodou, tak že ho opakovane ponoríme pod hladinu. Zlejeme vodu a opäť opakujeme. Keď je špenát čistý, zlejeme vodu a vložíme do hrnca. Na miernom ohni dusíme 1-2 minúty, pričom špenát premiešavame. Ak nemáme dostatočne hlboký a veľký hrniec, dusíme špenát po častiach. Je dôležité, aby sa špenát odstavil ihneď potom, ako „ovädnú“ v pare listy. Špenát po udusení zlejeme studenou vodou a necháme chvíľu stáť. Vodu zlejeme a zvyšok vody zo špenátu rukami dôkladne vytlačíme. Špenát nakrájame nožom na menšie kúsky.
Ak použijeme klasický špenát, musíme ho najprv očistiť od tvrdších koncov, až potom ho umyjeme v mise so studenou vodou. Dusíme rovnakým spôsobom, ako baby špenát, čas dusenia môže byť dlhší. Ak používate špenát mrazený, nechajte ho vo vlažnej vode rozmraziť. A pokračujeme krokom, kedy z neho vytlačíme prebytočnú vodu a nakrájame ho nožom.
Na panvici rozohrejeme lyžicu ghee a lyžicu olivového oleja. Restujeme do sklovita cibuľu, pridáme pokrájanú sušenú šunku a pokračujeme minútku v restovaní. Pridáme špenát a opäť restujeme 1-2 minúty. Odstavíme z plameňa.
Mäso osolíme a okoreníme. Rozložíme na neho špenátovú zmes. Zbalíme do rolády a niťou previažeme.
V hrnci, do ktorého sa roláda zmestí, rozohrejeme zvyšné ghee a olivový olej. Roládu restujeme za pravidelného otáčania asi 2 minúty. Podlejeme vínom a necháme pol minútky prevrieť. Plameň stiahneme, prikryjeme čiastočne pokrievkou a dusíme približne 1,5 hodiny. Na záver by mala byť omáčka hustejšej konzistencie. Ak fungujete na laktózovom paleu a nevylúčili ste zo svojho jedálnička smotanu na šľahanie (odporúčame používať skôr výnimočne), môžete ju pridať na záver do omáčky (mäso sme odložili bokom). Omáčku varíme, kým nezačne hustnúť. Ihneď odstavíme z plameňa.
Z rolády odstránime niť a nakrájame ju na tenké plátky. Servírujeme preliate omáčkou.
Poznámka: fotodokumentácia je robená z dvojitej dávky
Tagged biele víno, špenát, sušená šunka, ťelacie mäso