Varíme Paleo

Pravý grécky šalát

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: paradajky, paprika, feta

IMG_9181

V Lidli je grécky týždeň a tak je pravý čas pochutiť si na gréckom šaláte. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, avšak je nevyhnutné použiť tie správne suroviny. A to čerstvú zeleninu (najlepšie práve keď je v sezóne), kvalitný olivový olej, olivy s kôstkou a ovčiu fetu.

Čo potrebujeme (2 porcie):

1 šalátovú uhorku (300g)
1 zelenú kápiu (podľa vlastných skúseností tento šalát najlepšie chutí práve so zelenou kápiou)
paradajky (400g)
1 červená cibuľa
15-20 gréckych olív s kôstkou – najlepšie Kalamata (výborné sa dajú kúpiť aj v Lidl počas gréckych dní)
125g ovčia feta (250 g balenie fety rozdeliť pozdĺžne na polovicu, podľa potreby môžete aj obe polovice, záleží, či budete servírovať v jednej mise alebo v tanieroch)
2 polievkové lyžice olivového oleja + olej na záverečné dochutenie
1 polievková lyžica červeného (príp. bieleho) vínneho octu
1-2 čajové lyžičky sušeného oregána (na 125 g fety cca 1 čajová lyžička oregána)
soľ

Príprava:

Zeleninu umyjeme a očistíme. Paradajky nakrájame na hrubšie kolieska. Uhorku, papriku a cibuľu na tenšie kolieska.

Zeleninu dáme spolu s olivami do veľkej misy, jemne osolíme a rukami opatrne premiešame.

Olivový olej zmiešame s vinným octom a prelejeme cez šalát. Opäť jemne premiešame. Necháme 10 minút sáť pri izbovej teplote.

Nakoniec preložíme cez šalát fetu, posypeme sušeným oregánom a prelejeme jemne olivovým olejom. Servírujeme.

Šalát je možné servírovať aj tak, že ho rozdelíme do dvoch tanierov a na každý položíme 100-125 g obdĺžnik fety, ktorú posypeme sušeným oregánom a prelejeme jemne s olivovým olejom.

IMG_9200

Print Friendly

Tagged , , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *