Varíme Paleo

Indické tandoori kurča

 


vhodné pre:
klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: paprika

IMG_1741Už je mi to vlastne aj trochu trápne, vychvaľovať si recepty. Ale inak sa mi nedá, posúvam vám totiž len to, s čím som stopercentne spokojná. Niekoľkokrát po sebe som sa napríklad pokúšala o citrónové kurča, také obľúbené v Štátoch, ale stále to nie je ono. Zato indická klasika – tandoori murghi, má ohúrila na prvý krát. Kurča sa marinuje v jogurte so zmesou korenia zvaného tandoori masala. To obsahuje najmä chilli papriku, zázvor, cesnak a garam masalu a často aj cibuľu, citrónovú šťavu či koriander. Práve mleté chilli dáva tandoori kurčaťu svoju charakteristickú farbu. Výraznú oranžovočervenú. Tradične sa tento pokrm pripravuje pri vysokých teplotách v hlinených pieckach zvaných tandoor, ale zvykne sa pripravovať aj na klasickom grile. V domácich podmienkach môžeme miesto grilu použiť aj rúru. Podobne ako marocký kebab je toto jedlo perfektné pre párty.

Čo potrebujeme:

1 kg kuracích stehien (vrchné, spodné alebo celé), bez kože, zbavené prebytočného tuku
2 čajové lyžičky chilli papriky (kajenského korenia), ak preferujeme menej pikantné, zmiešame v pomere 1:1 sladkú mletú papriku a chilli
2 ½ čajovej lyžičky zázvoru, na jemno nastrúhaného
2 ½ čajovej lyžičky cesnaku, na jemno nastrúhaného
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
250 ml hustého 10% jogurtu (najlepšie zbaveného vody, tzn. jogurt nechať odkvapkať na sitku s plátnom, stačí cca hodina, funguje ale aj s klasickým jogurtom)
3/4 čajovej lyžičky korenia garam masala
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ
ghee príp. maslo

Príprava:

Kuracie stehná nakrojíme nožíkom. Ak máme celé stehná, nakrojíme ich priečne trikrát vo vrchnej časti, dvakrát pozdĺžne v spodnej časti a navyše ich ešte prerežeme v oblasti kĺbov (v strede a na dolnom konci).

Do misy vložíme pripravené stehná. Pridáme k nim jednu čajovú lyžičku chilli papriky (prípadne zmesi sladká paprika/ chilli), jednu čajovú lyžičku strúhaného zázvoru, jednu čajovú lyžičku strúhaného cesnaku a citrónovú šťavu. Jemne posolíme a dôkladne vmasírujeme do mäsa. Necháme 30 minút odležať na stole.

Medzičasom vymiešame jogurt so zvyškom korenín (vrátane garam masaly). Pridáme jednu čajovú lyžičku soli a olej. Opäť dôkladne premiešame.

Kurča po 30 minútach marinovania v suchých koreninách vložíme do jogurtovej marinády, poriadne rukami vtrieme do mäsa a necháme stáť ďalších 30 minút.

Rúru vyhrejeme na 220 °C.

Stehná vytiahneme z marinády a odkvapkané prenesieme do pekáča. Vložíme do rúry a pečieme 25 – 30 minút. Mäso obrátime a pečieme ďalších 10-15 minút. Opäť otočíme a pečieme ďalších 20-30 minút. 5 -10 minút pred koncom položíme na mäso kúsky ghee (masla) a dopečieme do chrumkava. Teplotu môžeme zvýšiť na maximum. Horné stehná sa piekli 60 minút a mäso zostalo krásne šťavnaté a mäkučké.

Podávame so šalátom. Perfektne sa hodí uhorkovo-paradajkový ochutený petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, čiernym korením a soľou.

TIP: Tandoori kurča môžete na tanieri dochutiť a ozdobiť zároveň zmesou korenia v malom mlynčeku od Jamieho Olivera. Chilli, údená paprika, koriander, rímska rasca, soľ. (Samoška River Park).

IMG_1704IMG_1713IMG_1714IMG_1716IMG_1723IMG_1725IMG_1727IMG_1729IMG_1741IMG_1750

Print Friendly

Tagged , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *