vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: syr
Patrím k ľuďom, ktorí cviklu neľúbia. Keď sa povie cvikla, vraciam sa do svojho detstva a vybavujem si štedrovečerný stôl, sviatočné taniere, zemiakový šalát, rezeň a po troche zaváranej na jemno strúhanej cvikly. A slová: “daj si aspoň trochu, veď cvikla je veľmi zdravá”. Zdravá, nezdravá, darmo presviedčať človeka, ktorému chuťovým pohárikom cvikla nesadla.
Nedávno som však ostala milo prekvapená, keď som bola opäť u rodičov a mamina nám ako prílohu k mäsu pripravila pečenú cviklu. Veľmi mi chutila. A tak ju teraz robím často aj doma. Na pečenú cviklu mám už niekoľko variácií, o ktoré sa s vami postupne podelím. Na následujúcich riadkoch nájdete recept, ktorý je skôr než príloha vhodný ako ľahká jesenná alebo zimná večera. Cvikla sa pečie v rúre dve hodiny a tak v horúcich letných dňoch je lepšie rúru nahradiť pečením v pahrebe počas opekačiek v prírode.
Čo potrebujeme:
červená cvikla
čerstvý kozí syr (napr. z Lidl)
olivový olej
čerstvo mleté čierne korenie
pevnejší alobal vhodný na pečenie (napr. z Tesco)
príp. žerucha na dozdobenie (napr. Tesco)
Príprava:
Cviklu umyjeme a osušíme.
Rúru vyhrejeme na 200 °C.
Cviklu zabalíme do alobalu a necháme piecť 1,5 hodiny. Zvýšime teplotu na maximum, nastavíme teplovzdušné pečenie (ak je možné) a pečieme ďalších 30 minút, až kým nebude šupka cvikly spečená. Týchto posledných 30 minút pečieme cviklu bez alobalu. Čas pečenia je tiež nevyhnutné prispôsobiť veľkosti cvikly (moja cvikla mala 280g). Cvikla by mala byť po upečení mäkká, ale nie rozvarená.
Cviklu necháme trochu vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Podávame s čerstvým kozím syrom, hojne zakvapkané olivovým olejom a dochutené mletým čiernym korením.
Tagged cvikla, kozí čerství syr, olivový olej