Varíme Paleo

Hospodský guláš

 

vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: paradajkový pretlak

DSCN8468

Hospodský guláš je guláš, ktorého tajomstvo vynikajúcej chuti je uložené v precízne pripravenej cibuli. Vďaka nej získava nezameniteľnú chuť a tmavo tehlovú farbu. Samotná príprava gulášu je inak veľmi jednoduchá.

Hospodský guláš sa od klasického gulášu líši práve spôsobom prípravy cibule a taktiež tým, že v ňom chýbajú paradajky a papriky (resp. lečo) a zemiaky. Pri jeho príprave sa používa len jeden druh mäsa, hovädzie mäso sa nekombinuje  s mäsom bravčovým. Hospodský guláš naviac netreba dochucovať cesnakom.

V surovinách na prípravu gulášu samozrejme nefiguruje múka, nejedná sa však o paleo úpravu receptu. Správne pripravený guláš, či už hospodský alebo klasický, totiž v žiadnom  prípade nevyžaduje zahusťovanie múkou.

Recepty na prípravu hospodského gulášu sa odlišujú najmä v tom, koľko cibule sa použije. Niekto preferuje pomer cibule a mäsa 1:1, inému sa zdá takto pripravený guláš sladký a preferuje potom pomer 1:2. Ja som vyskúšala obe verzie, a musím priznať, že sa neviem rozhodnúť, ktorá mi chutila viac. Vyskúšajte sami.

Čo potrebujeme:

1 kg hovädzieho mäsa na guláš, očistené a pokrájané na kocky
1 kg cibule, pokrájaná na drobno
4 vrchovaté lyžice bravčovej masti
1 lyžica hustej paradajkovej pasty/pretlaku
3 polievkové lyžice kvalitnej mletej červenej papriky
1,5 litrov hovädzieho vývaru
4 ks nového celého korenia
10 ks celého čierneho korenia
1 polievková lyžica drvenej rasce
1 lyžica majoránky
chilli sušené alebo čerstvé na dochutenie
soľ

Príprava:

V hrnci rozohrejeme masť a na miernom plameni restujeme pomaly cibuľu, až kým bude cibuľa tmavohnedozlatá.  Príprava cibule vyžaduje trpezlivosť a pravidelné miešanie. Celý proces trvá minimálne pol hodinu. Ale môže sa pretiahnuť až k hodine. Pozor, na konci sa cibuľa restuje rýchlejšie, tak treba dať pozor aby sa nespálila. (Na fotkách nie je cibuľa ešte dobre dorestovaná, treba to dotiahnuť až do času, kedy začne cibuľa ako keby “chrastiť”).

Keď je cibuľa hotová, mierne zosilníme plameň a pridáme mäso, ktoré zatiahneme. Cibuľa sa pod mäsom nesmie pripaľovať. K mäsu pridáme paradajkový pretlak a necháme ho minútku karamelizovať za stáleho premiešavania.  Pridáme mletú papriku, premiešame a opäť chvíľu restujeme (nerestujeme dlho, len pár sekúnd, aby nám paprika nezhorkla). Pridáme korenia, soľ a zalejeme vývarom, tak aby bolo mäso skoro pod hladinou. Ďalší vývar môžete priliať neskôr. Dusíme pod pokrievkou 1,5-2 hodiny za občasného premiešania. Výsledný guláš by mal byť pekne hustý. Ak sa nám zdá hustý príliš, prilejeme vývar, ak je príliš hustý, necháme ešte dusiť bez pokrievky.

Nakoniec guláš dochutíme majoránkou a prípadne soľou a chilli. Servírujeme.

Ak vám nevyhovuje sladšia chuť gulášu, skúste ho pripraviť z polovičného množstva cibule.

DSCN8310

DSCN8311DSCN8314DSCN8318DSCN8319DSCN8324

DSCN8325DSCN8328

 

DSCN8475

.

 

 

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *