vhodné pre: všetky druhy palea (čevepčiči), ajvar (nie pre autoimunitné paleo)
potenciálne problematické potraviny: –
Čevapčiči sa nám všetkým asi najčastejšie spája so školskou jedálňou. Boli tí, čo ho milovali a naopak tí, čo to mali inak. Ja som sa na čevapčiči v jedálni tešila, chutilo mi veľmi, ale v Chorvátsku som zistila, že čevapčiči má chutiť inak. A tak som pátrala a hľadala optimálny recept. Neskôr som sa odpichla od jednej českej relácie, kde varil čevapčiči srb a nepotreboval k tomu nič viac ako kvalitné hovädzie mäso (často sa kombinuje aj s jahňacím), soľ a sýtenú minerálku. Potom už stačilo vytiahnuť gril/panvičku, “nešúľať” valčeky a tie opiecť. Samozrejme nemôže chýbať ajvar a cibuľa. A cibuľa nie len tak obyčajná (kuk recept). Tú si začnite pripravovať tak tri hodiny pred samotnou prípravou čevapčiči. Ajvar odporúčam pripraviť si aj deň vopred.
Čo potrebujeme (4 porcie):
750g hovädzie predné (krk), ideálne z mladšej kravy (aby bolo pekne ružovočervené a nie tmavočervené)
1,5 čajovej lyžičky himalájskej soli (množstvo prispôsobte druhu soli, him. soľ solí menej)
40 ml sýtenej minerálna voda
ajvar (pripravte si deň vopred)
cibuľa, soľ, vinný biely ocot, čerstvo mleté čierne korenie (pripravte si už o tri hodiny skôr ako budete pripravovať čevepčiči)
Príprava:
Ajvar si pripravíme deň vopred, cibuľu aspoň tri hodiny pred prípravou samotného čevapčiči. A to tak, že cibuľu pokrájame na polkolieska, nasypeme ju do uzatvárateľnej nádoby, jemne osolíme, premiešame a zatvorené necháme “oddychovať” aspoň tri hodiny. Cibuľa pustí šťavu. Pred servírovaním dochutíme octom, čerstvo mletým čiernym korením, prípadne soľou.
Mäso pomelieme. Ak máme čerstvé mäso, dáme ho pre mletím na chvíľu do mrazničky, aby sa lepšie mlelo. Ak máme mrazené, melieme ho ešte, kým nie je úplne rozmrazené (keď sa bude už dať krájať). Tento proces ešte raz zopakujeme, to znamená prvýkrát pomleté mäso ešte znovu pomelieme.
K mäsu pridáme soľ, sýtenú minerálnu vodu a dobre rukami premiešame. Mäso sa hnetením spojí.
Mäso necháme v chladničke minimálne hodinu dve oddychovať.
Z mäsa vytvarujeme valčeky (ja som mala cca 35g/kus).
Rozpálime panvicu (ideálne grilovaciu, ale nieje podmienka) s minimom oleja (ja len potriem pierkom) a grilujeme/pečieme na stredne silnom plameni 4 minúty z jednej strany a dve minúty z druhej. Ja som grilovala 4-5 kusov naraz. Mäso by malo byť vo vnútri po upečení rúžovkasté. Prispôsobte dobu grilovania/pečenia svojej panvici a kvalite mäsa.
Ihneď servírujeme s ajvarom, “upotenou” cibuľou, príp. horčicou.
Tagged ajvar, cibula, hovädzie mäso