vhodné pre: paleo podľa PHD
potenciálne problematické potraviny: zemiaky
Včera som varila gulášovú polievku. A zosypala sa na ňu samá chvála. Bola výborná a tak som rýchlo zapísala približné množstvá surovín, ale keďže varím väčšinovou “od oka”, dnes som ju pre istotu ešte zopakovala. A opäť sa po nej len zaprášilo. Táto polievka demonštruje, ako perfektne sa dá zahusťovať nastrúhaným zemiakom.
Pozor: ZEMIAKY – striktné paleo zemiaky nepovoľuje najmä kvôli ich veľmi vysokému glykemickému indexu, avšak aj napriek tomu existujú zástancovia zemiakov v strave – viď 6 podôb palea
Čo potrebujeme:
0,75 kg hovädzieho mäsa, nakrájané na malé kocky (cca 2x2cm)
2 vrchovaté polievkové lyžice bravčovej masti príp. ghee
1 väčšia cibuľa, na veľmi jemno nakrájaná
0,6 kg zemiakov, cca 450g nakrájaných na malé kocky, cca 150 g zemiak postrúhaný na najjemnejšom strúhadle (používa sa ja na strúhanie zemiakov pre halušky)
cca 0,5 l + cca 1,2-1,5 silného hovädzieho vývaru
2 polievkové lyžice kvalitnej mletej červenej papriky
1 čajová lyžička sušenej majoránky
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
soľ
Postup:
Cibuľu nakrájame na veľmi drobno, vložíme do hrnca s masťou, posolíme a restujeme veľmi pomaly (cca 12-15 minút) na najslabšom plameni.
Plameň zosilníme a pridáme kocky mäsa, ktoré sprudka orestujeme. Ak nám mäso pustí šťavu, dusíme mäso, až kým nám v hrnci opäť nezostane len restujúce sa mäso na masti.
Hrniec stiahneme z plameňa, pridáme mletú papriku, dôkladne premiešame. Hrniec vrátime na varič a necháme papriku splynúť z tukom. Pozor, paprika sa nemôže restovať dlho, aby nezhorkla.
Mäso podlejeme vývarom tak, aby mäso bolo zaliate tak do polovice. Dusíme na miernom plameni pod pokrievkou približne 1 hodinu a 20 minút (kým nezačne mäso mäknúť). Mäso pravidelne podlievame, dávame pozor, aby nám neprihorelo. Ja som v tejto časti použila celkovo približne 0,5 l vývaru.
Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame, podlejeme vývarom tak, aby všetko v hrnci bolo tesne pod hladinou a opäť premiešame. Varíme, kým nie sú zemiaky úplne mäkké (cca 30 minút).
Nakoniec pridáme nastrúhaný zemiak a pretlačený cesnak, dôkladne premiešame a varíme varíme približne 10 minút. Nakoniec prilejeme vývar, aby mala polievka požadovanú hustotu. Celkovo som použila asi 1,75 l vývaru. Toto množstvo sa môže odlišovať. Osolíme podľa chuti, odstavíme z variča a zamiešame majoránku. Môžeme servírovať.
Tagged hovädzie mäso