Varíme Paleo

Poctivý boršč

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické suroviny: kyslá smotana, petržlen

IMG_7595V nedeľu som strávila veľa času v kuchyni, aj keď vonku bolo tak krásne. Nevadilo mi to vôbec. Bol to pre mňa oddych. Očistiť, pokrájať, postrúhať. Repu, mrkvu, petržlen, kapustu, cibuľu. Niečo uvariť, niečo orestovať. Niečo aj aj. Nezabudnúť na paradajky a cesnak a samozrejme na silný vývar z mäsa a kostí. Spojiť, čakať a dúfať v úspech. Taký bol môj prvý boršč, ktorý teraz varím stále dookola.

Čo potrebujeme:

2kg hovädzie kosti + hovädzie predné (alebo hovädzie s kosťou)
pomer kostí a mäsa by mal byť cca 1:1, závisí však aj na Vašej preferencii, ideálne je ak použijete aj špikové kosti
100 g bravčovej masti
800 g cvikla
450 bielej kapusty
300g mrkva
200 g petržlen
300 g cibuľa
1 konzerva krájaných lúpaných paradajok
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
4 veľké strúčiky cesnaku
4 ks bobkové listy
4 ks nové korenie
1 čajová lyžička soli + soľ na záverečné dochutenie
čerstvo mleté čierne korenie
kyslá smotana
kôpor (ak máte radi)

Príprava:

1. Pripravíme si vývar. Ideálne deň vopred.

Mäso umyjeme a vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou (cca 4 litre) a privedieme k varu. Necháme na silnom plameni vrieť približne pol hodinu, pričom odoberáme všetky nečistoty a penu, ktorá sa vytvorí na hladine.

Pridáme soľ, nové korenie a dva bobkové listy a na najmenšom horáku a na najslabšom plameni necháme poodkryté variť približne 6 hodín.Vývar nesmie vrieť.

Uvarený vývar precedíme, mäso oberieme a nakrájame na kocky. Ak vývar a mäso nepoižije hneď, odložíme ich do chladničky. Niektoré recepty odporúčajú po vychladnutí vývaru odobrať z neho tuk, ja som ho pre jeho významnú nutričnú hodnotu ponechala.

2. Pripravíme si zeleninu.

Cviklu umyjeme a dáme variť približne na 30 minút. Medzičasom si pripravíme zvyšnú zeleninu.

Cibuľu, mrkvu, petržlen očistíme a umyjeme.

Cibuľu pokrájame na drobno.

Mrkvu a petržlen postrúhame na hrubom struhadle.

Kapustu pokrájame na tenké pásiky.

Očistíme a pretlačíme cesnak.

Cviklu po uvarení necháme vychladnúť, tak aby sme ju vedeli ošúpať a potom ju pokrájame na úzke dlhé pásiky typu julienne. Ak máme mandolínu použijeme tu, uľahčíme si tak robotu.

3. Restovanie, varenie zeleniny a finálne zmiešanie.

Na  polovici masti restujeme cca 5 minút cibuľu, pridáme mrkvu a petržlen a restujeme za pravidelného premiešavania ďalších približne 10 minút. Pridáme pretlak a chvíľu restujeme, pričom nezabúdame miešať. Pridáme paradajky z konzervy a pretlačený cesnak. Pokračujeme v restovaní ďalších 5-7 minút. Odstavíme a dáme bokom.

Cviklu orestujeme na zvyšnej masti asi 5 minút a na záver primiešame citrónovú šťavu.

Vývar privedieme k varu. Vložíme do neho pokrájané mäso a kapustu. Varíme 5 minút. Pridáme cviklu a varíme ďalších 10 minút na stredne silnom plameni. Pridáme mrkvu s petržlenom + dva bobkové listy a v prípade potreby boršč zriedime vodou. Povaríme ešte minútku dve. Odstavíme, prikryjeme pokrievkou a necháme tak stáť 30 minút.

Na záver dosolíme a dochutíme mletým čiernym korením.

Servírujeme s kyslou smotanou a podľa chuti posekaným čerstvým kôprom.

IMG_7469IMG_7472IMG_7475IMG_7482IMG_7508IMG_7505IMG_7510IMG_7509IMG_7506IMG_7513IMG_7516IMG_7517IMG_7518IMG_7523IMG_7527IMG_7530IMG_7536IMG_7545IMG_7609IMG_7623IMG_7625

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

One thought on “Poctivý boršč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *