Varíme Paleo

Demikát – neobyčajná bryndzová polievka

 

vhodné pre: škrobové paleo, laktózové paleo
potenciálne problematické suroviny: bryndza, zemiaky

IMG_4583
Sú veci, ktoré robím rada, ale nemám na ne doma čas. Preto ich robím vtedy, keď nie som doma. Patrí k nim napríklad listovanie v kuchárskych časopisoch. Listujem v nich vždy, keď som u rodičov. Je to pre mňa relax a častokrát aj zdroj inšpirácie. Pred dvoma týžďnami som takto listovala a zaujal ma jeden recept. Recept na bryndzovú polievku – demikát. Priznám sa, že som o tomto jedle nikdy nepočula. Keďže som polku života prežila v Česku, nepoznala som túto slovenskú tradičnú polievku. A musím povedať, že to bola veľká chyba. Tá polievka ma úplne dostala. Jej hustejšia konzistencia, chuť ovčieho syra, kúsky nerozpustenej bryndze pripomínajúce presne tie kúsky syra, ktoré nájdete aj v žinčici, sotva badateľné kúsky uvarených zemiakov, to všetko v kombinácii so slaninou a zapečenými zemiakmi, sú pre mňa proste neodolateľné. A nie som sama. Za dva týždne, čo som demikátu prepadla, som ho už naservírovala niekoľkým návštevám a vždy mal veľký úspech.
Recept je opäť autorský, v časopise aj na internete som našla inšpiráciu. K výslednému receptu som sa dopracovala až po niekoľkým opakovaniach.
Upozorňujem, že polievka je pripravená zo zemiakov, preto ju netreba mať na stole každý deň. Kontroverzná by mohla byť aj bryndza, keďže sa jedná o mliečny výrobok, avšak ovčie mlieko nie je také agresívne voči imunitnému systému ako mlieko kravské. Naviac, bryndza je fermentovaná a jej pozitíva určite presahujú negatíva.
Demikát je často pripravovaný v reštauráciách v máji ako sezónna delikatesa. Máj už je síce dávno za nami, ale táto polievka chutí výborne aj z letnej bryndze. Dobrú chuť.

Čo potrebujeme (4 porcie):

400 g zemiakov, nakrájaných na menšie kocky
1 mladá väčšia cibuľa, nakrájaná na drobno
2 zarovnané polievkové lyžice masti
2 strúčiky cesnaku, nakrájaný na tenké plátky
1,5 čajovej lyžičky mletej červenej papriky
1 l hovädzieho neslaného vývaru alebo vody + 0,25 l vlažnej vody
250 g letnej bryndze
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
2 polievkové lyžice kyslej smotany

zemiakovo-slaninové hrudky:
200 g zemiakov, pokrájané na menšie kocky
50 g slaniny, pokrájaná na drobno
soľ

Príprava:

V hrnci rozpustíme masť a restujeme do mäkka cibuľu, pridáme plátky cesnaku a za stáleho miešania krátko orestujeme. Stiahneme z plameňa a primiešame mletú papriku. Vrátime späť na plameň, dôkladne premiešame a ihneď podlejeme litrom vývaru (vody). Premiešame a necháme pod pokrievkou variť, kým nebudú zemiaky mäkké (cca 20 minút).

Medzičasom pripravíme zemiakové hrudky so slaninou (pozri nižšie).

Keď sú zemiaky v polievke mäkké, celú zmes rozmixujeme.

Vo vlažnej vode rozmixujeme metličkou bryndzu a vlejeme do polievky. Ak je polievka už vlažnejšia, prihrejeme ju. Ja osobne už ale nenechávam zovrieť. Polievku dochutíme soľou, príp. mletým čiernym korením a kyslou smotanou, ktorú v polievke dôkladne premiešame.

Servírujeme so zemiakovo-slaninovou hrudkou. Dozdobíme pokrájanou zelenou časťou jarnej cibuľky.

Zemiakovo-slaninové hrudky

V menšom hrnci dáme variť zvyšné zemiaky a vyhrejeme rúru na 220 st. Celzia.

Na panvici orestujeme slaninu.

Keď sú zemiaky uvarené, rozpučíme ich v miske vidličkou, primiešame slaninu, trochu vytopenej masti a prípadne osolíme. Vytvarujeme päť hrudiek, pričom ich veľmi nestláčame, aby si zachovali hrboľatý tvar. Dáme na zapekací tanier/misu/plech a pečieme v rúre cca 30 minút, kým sa nezačnú zemiaky zapekať. Hotové hrudky servírujeme s demikátom.

IMG_4374IMG_4377IMG_4383IMG_4385IMG_4388IMG_4391IMG_4393IMG_4676IMG_4407IMG_4398IMG_4674IMG_4672IMG_4681IMG_4682IMG_4576IMG_4583

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *