vhodné pre: laktózové paleo, škrobové paleo
potenciálne problematické suroviny: kyslá smotana, vajce, zemiaky
Naša rodina trávi Vianoce každoročne mimo domov a o kulinársky štedrovečerný zážitok sa tradične bravúrne stará moja mamina. Keďže ja ale rada prinášam inšpiráciu aj na tieto stránky, varím si posledné roky takú “svoju” večeru pre vás niekoľko dní pred Štedrým dňom. Po minulé roky to bola kapustnica (link na najúspešnejšiu tu) a samozrejme ryby (najúspešnejší recept na rybu tu). K tomu rôzne omáčky a šaláty, ktoré zožali veľký úspech. Spolu s ostatnými receptami ich nájdete v katégorii Vianoce. V následujúcich riadkoch sa rozpíšem iba o polievke, ďalší článok bude zas venovaný druhému chodu.
Čo sa týka polievky, tento rok som sa rozhodla “odsunúť” bokom kapustnicu a miesto nej pripraviť inú polievku, samozrejme tak isto sviatočnú. O tom, že bude hríbová som mala jasno hneď. Predstava o chuti bola už trocha mlhavejšia, jej konkrétne črty vznikali až počas varenia. Výsledok je presne taký, aký som chcela. Perfektný. Polievka je hustá, výborne ochutená najmä vďaka mletej rasci a čerstvým bylinkám. Punc jej dodáva pokrájané vajíčko na tvrdo, ktoré sa do nej primieša na záver. Pre mňa k úplnej spokojnosti chýbalo ešte doladenie kyslou smotanou, to už však závisí na osobnej preferencii každého z vás.
Čo potrebujeme (4 porcie):
1 stredne veľká cibuľa, pokrájaná na jemno
2 stredne veľké petržleny, pokrájaný na drobno
400 g (cca 5ks stredne veľkých) zemiakov, pokrájané na menšie kusy
2 hrste (cca 30-35g) sušených hríbov
3 polievkové lyžice olivový olej
2 polievkové lyžice ghee
50 ml biele víno
1,25 l silného hovädzieho vývaru
1 polievková lyžica čerstvého tymiánu, len lístky
1 polievková lyžica mletej rasce
1 1/4 – 1 1/2 čajovej lyžičky soli
čerstvo mleté čierne korenie
rôzne čerstvé bylinky podľa chuti (použila som tymián, kôpor, pažítku, petržlenovú vňať)
kyslá smotana podľa chuti
2 ks vajce uvarené na tvrdo
Príprava:
Sušené huby dôkladne premyjeme a necháme ich namočené v studenej vode, až kým ich nepridáme k zeleninovému základu.
Na oleji a masle dusíme asi tri minúty pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájaný petržlen, 250 g (3ks) zemiakov, jednu čajovú lyžičku soli, polievkovú lyžicu tymiánu a primerane čerstvo mletého čierneho korenia. Restujeme ďalšie dve minúty a potom vlejeme biele víno, premiešame a pridáme lyžicu mletej racse. Dôkladne premiešame a zalejeme litrom vývaru. Varíme poodkryté 20 minút. Rozmixujeme dôkladne tyčovým mixérom a podľa potreby dolejeme zvyšok vývaru.
Namočené hríby ešte raz dôkladne premyjeme a pridáme do polievky. Varíme ďalším 45 minút poodkryté. Dochutíme zvyšnou soľou (opatrne podľa chuti) a tak isto aj mletým čiernym korením. Nakoniec do polievky primiešame na jemno pokrájané čerstvé bylinky, kyslú smotanu vašich preferencií (ja som dala približne jednu polievkovú lyžicu na porciu, ale pokojne pridajte) a nakoniec opatrne vmiešame na drobno pokrájané vajce. Kyslú smotanu a vajce môžme pridávať aj až priamo do taniera pri servírovaní. Dozdobiť môžeme zvyšnými čerstvými bylinkami. Dobrú chuť želám.
Tagged bylinky, sušené hríby, vajce, Vianoce, zemiaky