Varíme Paleo

Hovädzie ragú so zemiakovým pyré

 

IMG_5838Ďalší recept na dusené hovädzie. A opäť sa jedná o poriadnu lahôdku. Ragú sa dá pripraviť z akéhokoľvek hovädzieho mäsa vhodného na dusenie, ale fantasticky chutí, aj keď ho pripravíte z rebier.

 

 

 

Čo potrebujeme:

1,5 kg hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (výborné sú aj rebrá nasekané na menšie kusy)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 polievková lyžica bravčovej masti
1 väčšia cibuľa, na drobno pokrájaná
2 stredne veľké mrkvy, pokrájaná
2 stonky zeleru, pokrájané
2 väčšie strúčiky cesnaku, nakrájané na drobno
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
400 ml červeného vína typu Merlot
1 konzerva lúpaných paradajok
1 polievková lyžica dijónskej horčice
30 g sušených lesných húb
2 čajové lyžičky sušeného tymianu
vetvička čerstvého rozmarínu, nakrájané lístky
2 bobkové listy
hovädzí vývar podľa potreby

Príprava:

Rúru si vyhrejeme na 180 °C. Huby namočíme do pol litra vriacej vody.

Mäso si umyjeme, očistíme, nakrájame na väčšie kocky. Posolíme a okoreníme.

Na panvici si zohrejeme masť a mäso z prudka restujeme približne 5 minút (ak máme rebrá, z každej strany 2-3 minúty). Mäso preložíme do pekáča a na panvici orestujeme cibuľu, mrkvu a zeler. Pridáme na záver cesnak, krátko premiešame. Primiešame paradajkovú pastu a intenzívne premiešavame na strednom plameni približne tri minúty. Pridáme víno a varíme, kým sa nám nezredukuje na polovicu. Pridáme paradajky, horčicu, huby aj s tekutinou a na záver primiešame sušený tymian. Zmesou zalejeme mäso v pekáči. Mäso by malo byt prekryté tekutinou, ak tomu tak nie je, pridáme vývar.

Vložíme prikrytý pekáč do rúry a pečieme minimálne tri hodiny (kým mäso nebude úplne mäkké, v prípade rebier sa musí mäso oddeľovať od kosti).

Potom mäso vyberieme (v prípade rebier oddelíme od kosti) a prikryjeme alobalom.

Z omáčky odstránime bobkové listy a rozmixujeme do hladka. Ak je zmes riedka, zredukujeme ju na miernom plameni. Dochutíme prípadne soľou a korením. Vložíme do nej naspäť mäso, premiešame a podávame zo zemiakovým pyré.IMG_5654IMG_5657IMG_5660IMG_5661IMG_5665IMG_5666IMG_5667IMG_5673IMG_5677IMG_5679IMG_5808IMG_5809IMG_5811IMG_5812IMG_5838

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *