Ďalší recept na dusené hovädzie. A opäť sa jedná o poriadnu lahôdku. Ragú sa dá pripraviť z akéhokoľvek hovädzieho mäsa vhodného na dusenie, ale fantasticky chutí, aj keď ho pripravíte z rebier.
Čo potrebujeme:
1,5 kg hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (výborné sú aj rebrá nasekané na menšie kusy)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 polievková lyžica bravčovej masti
1 väčšia cibuľa, na drobno pokrájaná
2 stredne veľké mrkvy, pokrájaná
2 stonky zeleru, pokrájané
2 väčšie strúčiky cesnaku, nakrájané na drobno
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
400 ml červeného vína typu Merlot
1 konzerva lúpaných paradajok
1 polievková lyžica dijónskej horčice
30 g sušených lesných húb
2 čajové lyžičky sušeného tymianu
vetvička čerstvého rozmarínu, nakrájané lístky
2 bobkové listy
hovädzí vývar podľa potreby
Príprava:
Rúru si vyhrejeme na 180 °C. Huby namočíme do pol litra vriacej vody.
Mäso si umyjeme, očistíme, nakrájame na väčšie kocky. Posolíme a okoreníme.
Na panvici si zohrejeme masť a mäso z prudka restujeme približne 5 minút (ak máme rebrá, z každej strany 2-3 minúty). Mäso preložíme do pekáča a na panvici orestujeme cibuľu, mrkvu a zeler. Pridáme na záver cesnak, krátko premiešame. Primiešame paradajkovú pastu a intenzívne premiešavame na strednom plameni približne tri minúty. Pridáme víno a varíme, kým sa nám nezredukuje na polovicu. Pridáme paradajky, horčicu, huby aj s tekutinou a na záver primiešame sušený tymian. Zmesou zalejeme mäso v pekáči. Mäso by malo byt prekryté tekutinou, ak tomu tak nie je, pridáme vývar.
Vložíme prikrytý pekáč do rúry a pečieme minimálne tri hodiny (kým mäso nebude úplne mäkké, v prípade rebier sa musí mäso oddeľovať od kosti).
Potom mäso vyberieme (v prípade rebier oddelíme od kosti) a prikryjeme alobalom.
Z omáčky odstránime bobkové listy a rozmixujeme do hladka. Ak je zmes riedka, zredukujeme ju na miernom plameni. Dochutíme prípadne soľou a korením. Vložíme do nej naspäť mäso, premiešame a podávame zo zemiakovým pyré.