vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: –
Pôvodne som mala v pláne pripravovať panenku s úplne inými ingredienciami. Dokonca som kvôli nim išla špeciálne opäť do obchodu, lebo mi niektoré z nich chýbali. Tie však zostali ležať v špajze, lebo zvíťazila moja zvedavosť a ja som nakoniec predsa len otestovala recept, na ktorý sa sypala samá chvála a upiekla som ju s jabĺčkami a cibuľou. A bola som nadšená. Chuť panenky ladila výborne s mierne sladkou omáčkou, ktorá vznikla pečením jabĺk a cibule a samotné jablká boli neodolateľné.
Čo potrebujeme (4 – 6 porcií):
2 bravčové panenky (cca 400-450 g / ks)
3 polievkové lyžice olivového oleja + podľa potreby
soľ
2 vrchovaté lyžice dijónskej horčice
3 čajové lyžičky sušeného tymianu
mleté čierne korenie
2 väčšie tvrdé jablká (Granny Smith, Golden Delicious, Gala)
2 stredne veľké cibule
125 ml silného bujónu
1 polievková lyžica masla (príp. ghee)
Postup:
Rúru vyhrejeme na 220 °C.
Jablka očistíme od jadierok a nakrájame na osminky, tak isto očistíme a nakrájame cibuľu.
Panenky umyjeme a očistíme od blán. Osušíme kuchynskými utierkami a dôkladne osolíme. Soľ vmasírujeme do mäsa.
V panvici rozohrejeme 2-3 polievkové lyžice olivového oleja a panenku na silnejšom plameni orestujeme do hnedasta, z každej strany cca 4 minúty. Preložíme mäso na dosku na krájanie.
Ak nám zostalo na panvici dostatok oleja, nemusíme pridávať, ak máme málo, pridáme lyžicu olivového oleja a restujeme na stredne silnom plameni jablka s cibuľou približne 5 minút za častejšieho miešania.
Medzičasom potrieme panenky horčicou (1 čajová lyžička na panenku), okoreníme čerstvým mletým korením a posypeme sušeným tymianom (cca 1 čajová lyžička na panenku).
Keď sú jablká a cibuľa hotové, pridáme k nim jednu čajovú lyžičku sušeného tymiánu a premiešame.
Ak máte panvicu použiteľnú v rúre, položte panenky na jablká s cibuľou a vložte do rúry. Ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, preložte jablká aj s prípadnou šťavou do pekáča a vložte do rúry. Pečieme 17 minút (alebo podľa potreby, závisí aj na rúre, predpokladám však, že nie dlhšie ako 20 minút). Aby si panenka zachovala svoju šťavnatosť a jemnosť, mala by byť vo vnútri ružovkastá.
Po upečení panenku zabalíme do hrubého alobalu a necháme 10 minút odležať. Jablká s cibuľou preložíme späť do panvice a podlejeme bujónom. Za občasného miešania necháme redukovať, kým nezačne šťava hustnúť (cca na polovicu objemu). Potom pridáme lyžicu masla, premiešame a necháme chvíľu prevrieť. Odstavíme a podávame spolu s naporcovanou panenkou. Panenku porcujeme na hrubšie plátky.
Recept, podľa ktorého som postupovala, nájdete tu.
Tagged bravčové mäso, cibula, jablká, tymián
Ďakujem za recept. Bolo to vynikajúce a naozaj šťavnaté, za čo som vďačná, lebo väčšina receptov, ktoré sľubujú šťavnaté jedlá, sú od toho dosť ďaleko. Recept vrelo odporúčam aj všetkým nepaleo so zemiakovou kašou a hlávkovým šalátom, ako sme to dnes jedli my. Mňam.
Tak už som to od júna stihla aspoň 4x variť. Naozaj je to lahôdka. Aj zemiakovú kašu sme vypustili. Ale musím dávať 4 jablká a 4 cibule, ináč už na tie posledné porcie nezvyšuje nič k mäsu.