Sezóna cukiet, baklažánov, paradajok a paprík je v plnom prúde, a tak tu nemôže chýbať recept na francúzske jedlo – ratatouille, ktoré sa podáva najčastejšie ako príloha. Ja ratatouille obľubujem aj ako samostatné jedlo, keď si ho posypem parmezánom a výdatne pokvapkám olivovým olejom. Preneste sa teda do Provensálska a vychutnajte si tradičný pokrm tohoto regiónu – ratatouille.
Čo potrebujete:
2 stredne veľké baklažány
2 väčšie cukety
5 väčších paradajok
2 žlté papriky
250 ml kvalitného paradajkového pretlaku
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 väčšia jarná cibuľa
1 plechovka šúpaných paradajok v šťave
2 polievkové lyžice provensálskeho korenia alebo zmes tymiánu a bazalky (môžme použiť aj čerstvé bylinky)
1 bobkový list
3 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
Príprava:
Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov Celzia. Baklažány a cukety nakrájame na tenké kolieska. Posolíme a necháme 15 minút stáť. Medzičasom nakrájame na tenké kolieska papriky a paradajky a pripravíme paradajkovú omáčku. Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme na kolieska nakrájanú cibuľu, pridáme olúpané paradajky so šťavou a paradajkový pretlak. Dôkladne premiešame. Pridáme provensálske korenie, na jemno nakrájaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie, premiešame a dusíme za občasného premiešania odokryté pol hodiny.
Zatiaľ vymastíme olivovým olejom okrúhlu zapekaciu misu (ja som použila panvicu s priemerom 26 cm). Vlejeme do nej hotovú omáčku a naukladáme kolieska zeleniny – striedame baklažán, cuketu, paradajku a papriku tak, ako to je zachytené na fotografii.
Zapekáme približne 1 hodinu. Môžeme posypať nastrúhaným parmezánom a podľa chuti pokvapkať olivovým olejom.
Krásny, kulante spracovaný tradičný recept