Varíme Paleo

Ratatouille

 

IMG_3155Sezóna cukiet, baklažánov, paradajok a paprík je v plnom prúde, a tak tu nemôže chýbať recept na francúzske jedlo – ratatouille, ktoré sa podáva najčastejšie ako príloha. Ja ratatouille obľubujem aj ako samostatné jedlo, keď si ho posypem parmezánom a výdatne pokvapkám olivovým olejom. Preneste sa teda do Provensálska a vychutnajte si tradičný pokrm tohoto regiónu – ratatouille.

Čo potrebujete:

2 stredne veľké baklažány
2 väčšie cukety
5 väčších paradajok
2 žlté papriky
250 ml kvalitného paradajkového pretlaku
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 väčšia jarná cibuľa
1 plechovka šúpaných paradajok v šťave
2 polievkové lyžice provensálskeho korenia alebo zmes tymiánu a bazalky (môžme použiť aj čerstvé bylinky)
1 bobkový list
3 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie

Príprava:

Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov Celzia. Baklažány a cukety nakrájame na tenké kolieska. Posolíme a necháme 15 minút stáť. Medzičasom nakrájame na tenké kolieska papriky a paradajky a pripravíme paradajkovú omáčku. Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme na kolieska nakrájanú cibuľu, pridáme olúpané paradajky so šťavou a paradajkový pretlak. Dôkladne premiešame. Pridáme provensálske korenie, na jemno nakrájaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie, premiešame a dusíme za občasného premiešania odokryté pol hodiny.

Zatiaľ vymastíme olivovým olejom okrúhlu zapekaciu misu (ja som použila panvicu s priemerom 26 cm). Vlejeme do nej hotovú omáčku a naukladáme kolieska zeleniny – striedame baklažán, cuketu, paradajku a papriku tak, ako to je zachytené na fotografii.

Zapekáme približne 1 hodinu. Môžeme posypať nastrúhaným parmezánom a podľa chuti pokvapkať olivovým olejom.

 

IMG_3104

IMG_3115
IMG_3118
IMG_3120
IMG_3122
IMG_3128
IMG_3130
IMG_3132
IMG_3135
IMG_3136
IMG_3149
IMG_3159

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

One thought on “Ratatouille

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *