vhodné pre: laktózové paleo (bez fety aj klasické)
potenciálne problematické suroviny: feta, paradajky
Rýchle, efektné, deťmi milujúce. Ako príloha sa hodí paradajková omáčka podľa Hazan alebo napríklad aj špenátový krém. Naviac som presvedčená, že aj ak zástancovia klasického palea vynechajú fetu, guľky budú aj v tomto prípade veľmi chutné.
Čo potrebujeme (cca 55 ks):
4 ks (cca 550 g) kuracie prsia
1,5 čajovej lyžičky soli
čerstvo mleté čierne korenie
70 g kozia feta
1 vajce
2 strúčiky cesnaku
2 čajové lyžičky korenia garam masala
4 polievkové lyžice čerstvej posekanej petržlenovej vňate
4 polievkové lyžice olivového oleja + olej na restovanie
na paradajkovú omáčku podľa Hazan
2 plechovky šúpaných paradajok
5 polievkových lyžíc ghee
mleté čierne korenie
príp. bazalka
1 cibuľa alebo dve šalotky
Príprava:
V predstihu si pripravíme paradajkovú omáčku podľa postupu, ktorý nájdete tu. Prípravu si naplánujeme tak, aby omáčka bola hotová pred tým, ako začneme restovať kuracie guľky.
Ak použijeme kuracie prsia z mraziaku, nenecháme ich úplne rozmraziť. Použijeme ich ešte také “veľmi studené”. Ak pracujeme s čerstvými prsiami, dáme ich na cca na 15-30 minút do mraziaku nech “stuhnú”.
Studené prsia pokrájame, vložíme do sekáčikovitého robota a rozmizujeme. Pridáme soľ, vajce, mleté čierne korenie, pretlačený cesnak, petržlenovú vňať a garam masalu. Dôkladne v mixéri premiešame. Pridáme olivový olej, fetu a opäť, tentokrát už jemnejšie, premiešame. Ak je potrebné, na začiatku mäso mixujeme po častiach. Zvyšné ingrediencie môžeme potom zapracovať ručne.
Zo vzniknutej zmesi tvarujeme menšie guľky (cca 12 g/ks), ktoré restujem na panvici cca 3,5-4 minúty. Treba nabrať skúsenosti, časom, už podľa konzistencie guľky, budete vedieť, či sú hotové. Keď ich vyberieme v správny čas, sú vláčne a šťavnaté.
Paradajkovú omáčku pred podávaním rozmixujeme.
Tagged feta, kuracie mäso, paradajky