Varíme Paleo

Cviklová polievka s crème fraîche

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické suroviny: crème fraîche, pomaranče

IMG_2608

Cviklová polievka, ktorú som varila pre môjho ročného syna. Jednoducho dochutená, jednoducho pripravená, nenáročná na ingrediencie. Miesto crème fraîche môžete použiť kyslú smotanu alebo jogurt gréckeho typu. Takéto “neochutené” polievky nevarím len pre deti ale preferujeme ich aj my “veľkáči”. Skúšala som aj verziu s cesnakom , ale chuť cvikle a smotany bola zbytočne narušená.

Čo potrebujete (cca 4 porcie):

2 veľké (cca 700g) cvikly
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 šalotka
šťava z dvoch pomarančov
750 ml alebo podľa potreby vývaru
250 ml crème fraîche
štipka bieleho korenia

Príprava:

Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme cviklu pokrájanú na kocky a restujeme, kým nezačne cvikla rozvoniavať (cca 5 minút).

Pridáme šťavu z pomarančov a zalejeme vývarom, tak aby bola cvikla ponorená. Ja používam doma pripravený bujón a preto ešte pre pridaním tekutých zložiek cviklu posolím. Ak používate slaný vývar, stačí, keď dochutíte soľou na konci. Varím (cca 15 minút), až kým bude cvikla mäkká.

Preložíme cviklu s vývarom do mixéra a vymixujeme do hladka. Aby sa dala zmes mixovať, bude pravdepodobne nutné pridať ešte vývar. Jeho množstvo si regulujeme aj podľa preferencií na hustotu polievky. Ja preferujem hustý krém. Ak použijete tyčový mixér, rátajte s tým, že polievka nemusí mať až tak hladkú koznistenciu ako keď použijete klasický mixér.

Na záver pridáme crème fraîche, mleté biele korenie a premiešame v mixéri. Dochutíme podľa potreby soľou. Servírujeme.

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *