Varíme Paleo

Kuracia kokosová polievka (Tom Kha Gai)

 

vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: chilli

IMG_1606Keď nájdem v ponuke reštaurácie túto polievku, je to pre mňa jasná voľba. Chutí mi veľmi aj studená varianta, ktorá je veľmi osviežujúca.

Potrebujeme (3-4 porcie):

500 ml doma pripraveného nie veľmi mastného kuracieho vývaru (môžeme nahradiť vodou).
500 ml kokosového mlieka
2 ks (cca 375 g) kuracích pŕs
cca 70 g galangalu
8 ks čerstvých alebo mrazených kafírových listov
2 ks citrónovej trávy
3-6 ks thajskej chilli papričky (Bird´s eye)
1/2 plechovky húb straw mushroom alebo podľa chuti (cca 250 g) bielych menších šampiňónov
čerstvý koriander
4 polievkové lyžice rybacej omáčky + podla chuti
4 polievkové lyžice limetkovej šťavy + podla chuti

Príprava:

Pripravíme si suroviny.

Galangal nakrájame na tenké ale dlhšie kusy (nie kolieska ale skôr krájame šikmejšie až pozdĺžne).

Citrónovú trávu pokrájame na cca 4 cm dlhé kúsky, pričom režeme čo najšikmejšie.

Kafírové listy potrháme na väčšie kusy.

Kuracie prsia umyjeme, očistíme a pokrájame na väčšie kocky (cca 3*3 cm).

Straw mushrooms scedíme, rozpolíme a zbavíme sa aj prebytočnej vody.

Chilli papričky umyjeme a tlakom pomocou noža im narušíme štruktúru. Ak chceme polievku viac pikantnú môžme papričky prekrojiť. Pikantnosť regulujeme tak isto počtom papričiek. Ja som použila tri nakrojené a polievka bola slabučko ostrá.

Do úzkeho vyššieho hrnca dáme variť vývar spolu s galangalom a citrónovou trávou. Varíme 10 minút. Prilejeme kokosové mlieko, pridáme huby a na väčšie kusy potrhané kafírové listy a zohrejeme pod bod varu. Vložíme pokrájané kuracie prsia a necháme ich pošírovať (tzn. nevaríme, udržujeme teplotu pod bodom varu) približne 10 minút. Polievku odstavíme, pridáme chilli papričky, lístky čerstvého koriandru (cca 2-3 polievkové lyžice alebo podľa chuti) a necháme ešte 5 minút postáť. Na záver dochutíme rybacou omáčkou a limetkovou šťavou.

Pozn. Tom Kha Gai sa servíruje zvyčajne so všetkým, čo sa v nej varí. Citrónová tráva, galangal, kafírové listy a pre mňa aj chilli papričky zostávajú po dojedení v tanieri.

IMG_1587 IMG_1588 IMG_1589 IMG_1593 IMG_1597 IMG_1602

Print Friendly

Tagged , , , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *