vhodné pre: klasické paleo (avokádový dip), laktózové paleo (cviklový, baklažánový)
potenciálne problematické suroviny: orechy, baklažán, limetka, syr
Nedávno som upriamovala pozornosť na recept, ktorý bol uverejnený na jednom známom blogu a pútal pozornosť aj svojou farebnosťou. Vtedy ma hneď napadlo, že by bolo super pripraviť takto naraz farebné pomazánky. Ingrediencie som vedela hneď. Baklažán, cvikla, avokádo. Nebolo to však vôbec len kvôli farbe ale aj kvôli ich nezameniteľnej zaujímavej chuti.
S baklažánovým dipom to bolo pomerne jednoduché. Skvelý som totiž mala možnosť ochutnať v Martinuse a aj keď som si z počiatku myslela, že dohľadanie receptu bude zložité a že budem musieť experimentovať, opak bol pravdou. Recept, jeden jediný existujúci, som našla hneď a rovno bol aj vynikajúci.
Príprava cviklového tiež vlastne klapla. Mala som totiž predstavu, ktorú som tak isto načerpala z jedálničku toho istého kníhkupectva. V ponuke mali totiž práve aj cviklový dip s chrenom a vlašskými orechmi. Neviem, ako chutí, pretože bol vypredaný, mňa však aj práve táto skutočnosť presvedčila o jeho kvalite. Receptov zahrnujúc tieto ingrediencie bolo na internete nespočet a ich kombináciou vznikol práve nižšie rozpísaný recept pre. Najviac som sa inšpirovala receptom, ktorý nájdete tu.
Avokádový dip bol najväčšou výzvou a najväčším experimentom. Inšpirovala som sa tu, avšak recept som musela po prvej várke úplne prestavať. Výsledok už určite nadchne každého milovníka avokáda.
Všetky tri dipy parádne chutia so surovou zeleninou.
Baklažánový s chorizom
Čo potrebujeme:
1 stredne veľký (cca 350g) baklažán
125g syr typu Philadephia
1 väčší strúčik cesnaku
2 čajové lyžičky tahini (ak pripravujeme doma, tak potrebujeme balenie sezamových semienok a pár lyžíc olivového oleja)
1/2 čajovej lyžičky soli alebo podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
1 polievková lyžica olivového oleja
2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
100g chorizo alebo tmavé sezamové semienka
Príprava:
Vyhrejeme rúru na 200 st. Celzia. Plech potrieme olivovým olejom, uložíme naň baklažán a pečieme cca 60 minút, až kým nieje úplne mäkký. Ak pripravujeme zároveň cviklový dip, dáme piecť aj cviklu zabalenú v alobale (každý kus zvlášť zabalený). Tej treba aj 90 minút.
Necháme vychladnúť.
Do food procesora (sekáčikového mixera) dáme vnútro baklažánu, ktoré sme tlakom cez sitko zbavili prebytočnej vody, jemne rozmixujeme. Pridáme syr a krátko premiešame, aby sa hmota spojila. Už mimo procesor dochutíme soľou, mletým čiernym korením, limetkovou šťavou, sezamovou pastou (vid pozn.) a pretlačeným cesnakom.
Chorizo pokrájame na malé kocky a orestujeme do chrumkava na olivovom oleji. Môžeme ho nahradiť aj restovanými čiernymi sezamovými semiačkami. Restované chorizo alebo semianka servírujeme na dip.
POZN. Sezamovú pastu si pripravíte jednoducho pomocou food procesoru, kedy semienka mixujeme na maximálne otáčky v nádobe so sekáčikom. Keď začnú semienka tvoriť jednoliatu hmotu a nedá sa nám už ďalej miešať, pridáme po lyžiciach podľa potreby olivový olej. Hustotu tahini regulujete práve postupným pridávaním olivového oleja.
Postup nájdete napríklad aj tu.
Avokádový s pistáciami
Čo potrebujeme:
1 avokádo
jalapeño paprička podľa chuti
6 poriadnych polievkových lyžíc čerstvej petržlenovej vňate a čerstvého koriandru (pomer podľa chuti), byliniek môže byť pokojne aj viac
1 strúčik cesnaku
šťava z jednej menšej limetky
4 polievkové lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička soli
čerstvo mleté čierne korenie
45 g pistácií natural
Príprava:
Pistácie orestujeme. 2/3 z nich nasekáme nožom na jemno, 1/3 na hrubšie.
Avokádo, chilli papričku (podľa chuti alebo vôbec), pretlačený cesnak, olivový olej, posekanú petržlenovú vňať, koriander a väčšinu soli vložíme do food procesora a rozmixujeme. Dochutíme limetkovou šťavou, mletým čiernym korení a v prípade potreby zvyškom soli. Na úplný záver primiešame na jemno nasekané pistácie. Dip servírujeme s nahrubo posekanými pistáciami.
Cviklový s crème fraîche a vlaššskými orechami
Čo potrebujeme:
2 stredne veľké (cca 250 spolu) cvikly
2 polievkové lyžice olivového oleja
45 g vlašské orechy, na jemno posekané vo food procesore
1 veľmi veľký strúčik cesnaku
1 čajová lyžička soli
125 ml crème fraîche (Billa príp. Spar Rakúsko, môže nahradiť extra hustá kyslá smotana)
čerstvý strúhaný chren podľa chuti (cca 1 1/2 čajovej lyžičky ale vôbec neuškodí, ak ho aj vynecháte)
Príprava:
Cviklu zabalíme do alobalu (každú samostatne) a dáme na cca 90 minú piecť do rúry na 200 st. Celzia.
Upečenú cviklu ošúpeme a nastrúhame na najjemnejšom strúhadle (ako zemiaky na halušky).
K cvikle pridáme všetky zvyšné ingrediencie a dôkladne premiešame. Servírujeme jemne poprášené na jemno sekanými orechami.
Tagged avokádo, baklažán, chorizo, chren, crème fraîche, cvikla, Philadephia, pistácie, tahini, vlašské orechy