Varíme Paleo

Pomaly pečené hovädzie mäso so sušenými paradajkami

 

IMG_4908Škoda, že som Ti to neodfotila na paleo”, čítala som si hneď po príchode z dovolenky na Skype správu od mojej mamy. “Varila som hovädzie, ktoré sa rozplývalo na jazyku”. Najprv som si povzdychla, že ozaj škoda, mohla som napísať na Varíme paleo svoj prvý recept, ktorý som sama nevarila. Ale potom som vytiahla mäso z mrazničky a na druhý deň som sa pustila do práce. Mala som šťastie, že sa práve v tento jeden deň vonku po tých horúčavách trochu ochladilo. Kvôli pomalej príprave mäsa sa totiž rúra žhaví najmenej 4 hodiny a tak si doma tak trochu prikurujete. Určite sa nenechajte odradiť časovou náročnosťou tohoto receptu, výsledok stojí totiž za to. Mäso sa naozaj rozplývalo na jazyku a chuť sušených paradajok ma zaviala spať do slnečného Talianska. Nech sa páči, dobrú chuť.

Čo potrebujeme:

1 kg hovädzie zadné (kvetová špička), 4 plátky
2+2 polievkové lyžice olivového oleja
1 väčšia cibuľa, pokrájaná na polkoliečka
400g šampiňónov, pokrájané na štvrtky
200 ml suchého bieleho vína
500 ml silný hovädzí vývar
50 g sušených paradajok, nakrájané na malé kúsky
2 zarovnané čajové lyžičky na drobno posekaných lístkov rozmarínu
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Príprava:

Rúru vyhrejeme na 120 st. Celzia.

Mäso dobre umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme.

Na panvici so rozohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja a mäso dobre zatiahneme (cca 3 minúty z každej strany). Je lepšie mäso restovať v dvoch dávkach. Mäso odložíme stranou. Do panvice ihneď vlejeme biele víno a dôkladne premiešame z výpekom. Privedieme k varu a odstavíme z plameňa.

Vo väčšom nerezovom hrnci zohrejeme zvyšný olivový olej, pridáme cibuľku, minútku premiešavame a potom pridáme nakrájané šampiňóny. Restujeme do mäkka. Pridáme víno z panvice a vývar. Premiešame a privedieme k varu. Nakoniec vložíme mäso, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pomaly pečieme najmenej 4 hodiny.

Keď je mäso úplne mäkké, vyberieme ho zo šťavy, odložíme stranou a necháme ho prikryté “oddychovať”.

Do omáčky pridáme sušené paradajky a rozmarín, premiešame a redukujeme v nezakrytom hrnci cca 20 minút. Na záver podľa chuti dosolíme a dokoreníme.

Mäso podávame preliate zredukovanou omáčkou. Dobrú chuť.

IMG_4782IMG_4836IMG_4855IMG_4861IMG_4857IMG_4858IMG_4856IMG_4820IMG_4865IMG_4880IMG_4889IMG_4887IMG_4905IMG_4907IMG_4908

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *