Varíme Paleo

Domáca lučina

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne nevhodné potraviny: smotana, jogurt

IMG_3189

Som s deťmi na prázdninách u babky. A babka pripravila pre svoje vnúčatá domácu lučinu. Keď som ju ochutnala, musela som zobrať do ruky fotoaparát a urobiť zopár obrázkov.  A už som nedočkavo čakala na prvú možnú príležitosť, kedy budem môcť recept na jej prípravu „zavesiť“.
Domácu lučinu môžete podávať na slano aj na sladko. Stačí pridať štipku soli, bylinky podľa chuti alebo trochu cukru pre sladkú verziu. Výborne chutí so zeleninou a pažítkou/jarnou cibuľkou alebo len tak s ovocím. Je možné ju použiť aj ako základ dezertov alebo z nej pripravte pre deti domáceho pribináčika.
Ak plánujeme lučinu využiť len na slano, môžeme už do zmesi jogurt/smotana pridať štipku soli.

Čo potrebujeme:

3 veľké jogurty (á 500 g)
250 ml sladkej smotany (príp. smotany kyslej)

Príprava:

Pripravíme si nádobu, do ktorej vložíme dostatočne hlboké sitko. Sitko vystelieme plátnom príp. klasickou bielou bavlnenou plienkou.

V miske dobre premiešame jogurty so smotanou. Prelejeme do sitka s plátnom a necháme 24 hodín pri izbovej teplote odkvapkávať. Je možné tiež použiť metódu bez sitka, kedy si plátno/plienku naplnené zmesou jogurtu a smotany previažeme cez varešku, ktorú potom položíme na dostatočne vysokú nádobu/hrniec, do ktorej bude srvátka odkvapkávať. Hotovú lučinu preložíme do uzatvárateľnej nádoby a uskladníme v chladničke. Srvátku využijeme ako základ do polievky alebo ju len tak vypijeme.IMG_3182IMG_3185IMG_3177IMG_3199

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *