Leto sa opäť vrátilo. Tak nebudeme predsa piť horúcu kávu! Prichystajte si na víkend cold brew coffee, za studena luhovanú kávu. U nás doma ju veľmi radi kombinujeme napríklad aj s kokosovým mliekom. Táto káva vás môže osviežiť aj na vašich cestách. Stačí ju vychladenú preliať do termoflašky a nezabudnúť si ju zobrať so sebou.
Cold brew coffee sa vyznačuje plnšou a sladšou chuťou než káva pripravená štandartným spôsobom.
Pripravuje sa veľmi jednoducho.
Stačí si zaobstarať kvalitnú, najlepšie čerstvo praženú kávu, ktorá musí byť nahrubo pomletá. Kávu vo vhodnej nádobe prelejeme studenou vodou, tak aby bola všetka káva zaliata, v pomere 1 : 4. Čiže jeden hrnček mletej kávy a 4 hrnčeky studenej vody. Nádobu prekryjeme plátnom alebo utierkou a necháme macerovať 12-18 hodín, podľa vašich preferencií. Nemiešame. Po macerácii odstránime mletú kávu preliatím výluhu cez plátno alebo použijeme French press. Prelejeme do uzatvárateľnej sklenenej fľaše a dôkladne vychladíme. Potom už stačí naplniť pohár ľadom, preliať ho kávou a pridať prípadne vychladené kokosové mlieko.
Návod je pre prípravu asi ôsmich káv. V chladničke vydrží vraj aj dva týždne.
Tagged káva, kokosové mlieko