vhodné pre: pre všetku druhy palea
potenciálne problematické potraviny: –
Minulý rok som bola U Kubistu. Raz s kamarátkou neskoro večer. Druhýkrát s deťmi tesne pred obedom. Z večera som si odniesla krásny pocit bezstarostnosti a dva gurmánske zážitky. Prvý: skvelé červené víno. Sýkora/Frankovka modrá. Druhý: perfektná káva. Costadoro. Z obedňajšej návštevy s deťmi som si zase odniesla krásny pocit “starostnosti” ale taktiež dva gurmánske zážitky. Prvý: opäť káva. Druhý: tekvicovo-mrkvová polievka s čerstvým koriandrom. Tá bola skvelá. Iná. Iná ako všetky doposiaľ. Tú atmosféru okamihu, ten moment, kedy sme ju jedli s deťmi z jednej misky, si pamätám dodnes. Jej chuť tak isto. A tak som sa ju dnes, o niekoľko mesiacov neskôr, mohla pokúsiť interpretovať. Som zvedavá, ako bude chutiť vám. Dobrú chuť.
Čo potrebujeme (2-3 porcie):
4 polievkové lyžice olivového oleja
1 väčšia šalotka, pokrájaná na jemno
500 g tekvica hokkaido, umytá, zbavená jadierok a pokrájaná na menšie kocky
100 g mrkva, očistená a pokrájaná na kolieska
1,25 l neslaného hovädzieho vývaru (ak máte už slaný, vynechajte pri príprave soľ, dochuťte prípadne na záver)
2 čajové lyžičky soli
2 čajové lyžičky mletej rímskej racse
1/4 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia
2 polievkové lyžice čerstvého koriandra, nasekaný na jemno
Príprava:
Na oleji krátko orestujeme šalotku (cca pol minúty), pridáme mrkvu a pokrájanú tekvicu hokkaido.
Pridáme soľ (ak ďalej použijeme neslaný vývar) a na miernom plameni restujeme päť minút. Počas restovania zeleninu miešame.
Pridáme rímsku rascu, dôkladne premiešame a podlejeme 1 l vývaru. Premiešame a na strednom plameni varíme poodkryté 30 minút.
Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, nie však úplne do hladka. V polievke majú plávať kúsku zeleniny. Ak pri mixovaní vidíme, že je polievka veľmi hustá, zriedime ju zvyšným vývarom. Polievka by však nemala byť úplne hustá, ale ani riedka ako vývar.
Nakoniec do polievky primiešame čerstvý koriander a necháme prevrieť. Servírujeme.
Tagged čerstvý koriander, hokkaido, mrkva, rímska rasca, tekvica