Varíme Paleo

Žlté karí s doma pripravenou pastou

 

vhodné pre:  pre všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: chilli papričky

IMG_0110Pripraviť karí som mala v pláne už dlhšie. Avšak bol to pre mňa skok do neznáma a tak vo mne táto myšlienka vždy utíchla. Až vďaka kamarátke Marte, žienke, ktorá okrem iného miluje práve thajskú kuchyňu, som sa nakopla a konečne poriadne kari navarila. Priznám sa však, nebola to cesta jednoduchá.

Pri príprave som vychádzala z receptu, ktorý Marta uverejnila na svojej facebookovej stránke. Ale už aj z jej rozprávania som vedela, že karí bez kafírových listov, koreňa galganu, citrónovej trávy a kvalitných chilli papričiek to proste nie je karí. Takže vedzte, je dobré ich mať. Citrónovú trávu, galgan/galangal, chilli kúpite nielen v špeciálnych “zelovococh”, napr. v  Centrale (pri Bille), ale ja osobne odporúčam nákup v obchodoch s ázijskými potravinami. Jeden napríklad nájdete pri Troch vežiach hneď za Slovnaft benzínkou. Tam som galgan, chilli a citrónovú trávu kúpila výrazne lacnejšie a výrazne čerstvejšie. Kafírové listy kúpite v potravinách Marks & Spencer. Na dozdobenie a finálne dochutenie karí budete potrebovať aj čerstvý koriander, ten kúpite napríklad v Tescu.
Samotný postup na prípravu karí nie je nijako zložitý, varenie som si však skomplikovala prípravou domácej karí pasty. Prešla som niekoľko desiatok postupov na jej prípravu a každý jeden sa líšil, a to nielen v surovinách, ale dosť výrazne varírovali aj v ich množstvách. Takisto sa potom líšili postupy v príprave samotného karí. Takže sa experimentovalo a experimentovalo, až kým som s výsledkom nebola spokojná. Finálnu chuť karí si však potom môžete upraviť aj podľa svojich preferencií. Jednoducho upravíte množstvo karí pasty, kokosového mlieka či chilli papričiek v samotnej paste. V niektorých receptoch sa do pasty pridávala aj krevetová pasta (cca 1/2 čajovej lyžičky na nižšie uvedené množstvo pasty). Keďže sú však krevety pre niektorých silným alergénom, volila som skôr možnosť ich vynechania a dochutenia finálneho karí rybacou omáčkou.

POZN. Kari môžete pripravovať s kuracím, bravčovým ale aj s hovädzím mäsom, s krevetami alebo ho môžete pripraviť na vegetariánsky spôsob. Stačí použiť tekvicu, sladké zemiaky, cherry paradajky, huby, cuketu či kápiu.

Čo potrebujete:

Žltá karí pasta

1 ks veľkej (cca 80 g) šalotky, nakrájaná na menšie kúsky
1 polievková lyžica (cca 10 g) galganu, pokrájaný na jemno
2 menšie kafírové listy
1 polievková lyžica nasekanej citrónovej trávy (používame iba bielu časť, a to iba vnútornú mäkkú časť, nie drevnaté vrchné vrstvy)
5 strúčikov (cca 20 g) cesnaku
1-2 chilli (bird´s eye) alebo podľa chuti
1/4 čajová lyžička horčičného prášku (nemusí byť)
1 čajová lyžička rímskej rasce mletej
1 čajová lyžička mletého koriandru
2 čajové lyžičky kvalitnej mletej kurkumy
1/2 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia
1/2 čajovej lyžičky soli
kokosové mlieko podľa potreby

Všetky suroviny vložíme do sekáčikového robota a mixujeme, až kým sa nevytvorí pasta. Ak je potrebné, pridáme kokosové mlieko, aby sa lepšie mixovalo. Uchovávame v chlade, vydrží vraj cca dva týždne, ale povedala by som, že životnosť bude závisieť aj na pikantnosti.

Žlté karí (1-2 porcie)

2 polievkové lyžice karí pasty alebo podľa chuti
200 g kuracieho mäsa, nakrájané na kocky alebo silnejšie rezance
3+2 polievkové lyžice olivového oleja
5 ks šampiňónov, celé alebo pokrájané
1/2 kápie žltej, pokrájaná na kocky alebo pásiky
1/2 kápie červenej, pokrájaná na kocky alebo pásiky
400 ml kokosového mlieka
100 ml vody
rybicia omáčka na dochutenie
čerstvý koriander na dozdobenie

Vo woku rozohrejeme 3 polievkové lyžice olivového oleja a na miernom plameni restujeme dve lyžice karí pasty (cca 7 minút, až sa pekne rozvonia), pridáme 200 g mäsa, restujeme cca 1,5 minúty. Ak je treba pridáme ďalšiu 1-2 lyžice olivového oleja, pridáme zeleninu, minútku restujeme. Zalejeme kokosovým mliekom a vodou a varíme maximálne 15 minút, neprikryté na stredne silnom plameni. Zelenina nesmie byť úplne rozvarená (ak by sme dlho varili, z papriky by nám išla dole aj šupka). Výsledné karí by malo mať hustejšiu konzistenciu.

Dochutíme soľou a rybacou omáčkou.

Servírujeme s čerstvým koriandrom.

IMG_0036IMG_0117IMG_0049IMG_0060IMG_0080IMG_0086IMG_0090IMG_0091IMG_0108

Print Friendly

Tagged , , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *