Varíme Paleo

Waldorfský šalát

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: jogurt

IMG_0733
Waldorfský šalát sa pripravuje zo zeleru, jabĺk, hrozienok a orechov. Zeler veľa ľudí od prípravy odrádza, ale verte, že v tomto šaláte je veľmi chutný a dokonale splýva s chuťou jabĺk.

Čo potrebujeme (4 porcie):

200 g zeleru
1 ks sladšie jablko zelené
1 ks sladšie jablko červené
hrsť sušených hrozienok ale môže sa použiť aj čerstvé hrozno (množstvo podľa chuti)
hrsť vlašských orechov
3 polievkové lyžice domácej majonézy
1 malý biely jogurt najlepšie gréckeho typu
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 čajová lyžička javorového sirupu alebo medu na prípadné dochutenie
soľ
muškátový oriešok

Príprava:

Zeler a jablká (aj so šupkou) postrúhame/nakrájame na tenké rezančeky. Ihneď pridáme citrónovú šťavu, majonézu a jogurt a dôkladne premiešame. Pridáme nadrobno nasekané orechy a hrozienka (alebo hrozno pokrájané na malé kúsky). Zmes jemne osolíme, okoreníme strúhaným muškátovým orieškom a premiešame. Podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou, soľou alebo lyžičkou javorového sirupu. Šalát necháme chvíľu odstáť v chladničke.

Šalát je možné pripravovať aj tak, že jablká nestrúhame ale pokrájame na väčšie kúsky a miesto klasického zeleru môžeme použiť zeler stopkatý.

Print Friendly

Tagged , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *