Tento recept je bez strúhanky, vajíčka, vody či čohokoľvek, čo by malo mäso držať pokope. A aj tak drží, a ešte ako. Nech sa páči, pripravte si parádne jednoduché mäsové guľky, ktorých chuť je veľmi čistá a pritom skvelá. Určite sa nimi zavďačíte aj deťom. Je to obľúbené jedlo mojej dcéry, ktorá je inak veľmi veľmi vyberavá.
Čo potrebujeme:
350 g bravčového stehna
150 g bravčového boku
½ stredne veľkej cibule
2 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1-1,5 čajovej lyžičky soli (do mäsa)
mleté čierne korenie
2 polievkové lyžice prepusteného masla
1 plechovka krájaných alebo celých paradajok
250 ml pasírovaných paradajok resp. paradajkového pretlaku
1 polievková lyžica ostrého kečupu
2 čajové lyžičky sušenej bazalky
2 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička soli (do omáčky)
sušená bazalka na dozdobenie
Príprava:
Mäso si pomelieme na jemno spolu s cibuľou. Pridáme rozpučený cesnak, soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať. Dobre rukami premiesime. Vytvarujeme guľky (cca 20 kusov).
Na panvici si rozohrejeme maslo a guľky sprudka opečieme (približne jeden a pol minúty z každej strany). Pridáme nakrájané paradajky, pretlak a premiešame. Dochutíme bazalkou, rozpučeným cesnakom, kečupom, soľou a čiernym korením. Necháme dusiť na miernom plameni 10-15 minút.
Podávame s ryžou dozdobené sušenou bazalkou.