Shakshuka patrí k obľúbeným jedlám Blízkeho východu. Podáva sa hlavne na raňajky ale nič nebráni tomu, aby sme si na nej pochutnali aj večer. Základ tvorí paradajková omáčka, ktorú si môžete pripraviť doma s čerstvých paradajok. Nezameniteľnú chuť Orientu dodáva Shakshuke rímska rasca.
Čo potrebujeme:
1 polievková lyžica olivového oleja
1/2 cibule, na jemno nakrájaná
1 strúčik cesnaku, posekaný na drobno
1 paprika, nakrájané na malé kocky
1 l paradajkovej omáčky
5 vajec
1 čajová lyžička rímskej rasce
1 čajová lyžička mletej červenej papriky
kajenské korenie podľa chuti
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať alebo čerstvý koriander, posekaný na drobno
Príprava:
Na stredne veľkej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku a restujeme do sklovita.
Pridáme cesnak, premiešame. Vmiešame na kocky pokrájanú papriku. Restujeme, kým paprika nezmäkne.
Vlejeme paradajkovú šťavu, pridáme korenie a soľ. Dôkladne premiešame a na miernom plameni privedieme k varu. Plameň stiahneme a do omáčky “rozklepneme” vajíčka, tak aby na panvici boli rovnomerne rozložené. Panvicu prikryjeme a necháme variť 10-12 minút. Vajíčka by mali byť na konci uvarené na mäkko.
Ihneď podávame posypané petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Tagged paprika, paradajky, rímska rasca, vajcia
Recept sa mi veľmi páči, určite vyskúšam.