Ovocná bublanina v paleo prevedení….
Čo potrebujeme:
4 väčšie celé vajcia + 3 extra bielka
80 g hnedého cukru
2 – 2,5 polievkovej lyžice práškového cukru
100 g mletých orechov – optimálne mandlí príp. vlašských orechov (alebo mandľová múka)
1 prášok do pečiva
250 g ríbezlí, očistené, umyté
50 g mandľových lupienkov
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 180 st. Celzia. Vymastíme plech a vysypeme ho mletými orechmi.
Zmiešame mleté orechy s práškom do pečiva.
Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtky naozaj dôkladne vymiešame s cukrom. Primiešame zmes mletých orechov s práškom do pečiva.
Vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Vmiešame veľmi jemne do cesta. Vlejeme do tortovej formy (použila som formu o priemere 26 cm) a opatrne zasypeme ríbezľami.
Vyšľaháme sneh z ďalších troch extra bielok. Pridáme práškový cukor a znovu vymiešame. Vrstvíme na cesto s ríbezľami. Na záver zasypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme maximálne 30 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
paleo a cukr ?
Závisí na tom, ako si paleo definujete. Pre mňa cukor v minimálnom množstve zapadá aj do paleo stravovania. Možno by ste bol spokojný, kebyže je v recepte cukor nahradený nejakou jeho alternatívou (stévia), ja osobne však nie som ich zástanca. Tak isto sa veľa ľudí domnieva, že zdravá alternatíva cukru je med. V tomto prípade je si nevyhnutné uvedomiť, že aj med je silný alergén a tak isto u neho nemôžeme podceňovať kvalitu. Samozrejme ak preferujete striktné paleo, tento recept nieje pre vás vhodný.