Neuveríte, keď vám poviem, že základom tohto koláča je celý citrón. Áno, počujete dobre, cely citrón – aj s kôrou. A neuveríte, aký je tento koláčik lahodný a osviežujúci, kým ho neochutnáte. A navyše je veľmi jednoduchý a extrémne rýchly.
Čo potrebujeme:
1 väčší citrón chemicky neošetrený (kupujem napríklad v Bille)
150 g trstinového cukru
110 g masla
1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (nie je nevyhnutný)
4 vajcia
mandľové cesto na korpus (viď základné recepty)
Príprava:
Formu (26 cm alebo menšiu) vyložím papierom na pečenie a vytriem maslom (príp. kokosovým olejom).
Formu vysteliem mandľovým cestom.
Citrón dobre umyjem a priečne ho rozpolím. Odporúčam odstrániť jadierka. Potom nakrájam ešte na menšie kúsky.
Vložím spolu zo zvyšnými surovinami do mixéru a vymixujem na hladkú zmes, ktorú vlejem následne na korpus.
Pečiem pri 170 °C 40 minút.
Po vychladnutí servírujem.
TIP: Po vychladnutí môžete koláč potrieť rozpustenou 70% horkou čokoládou, zjemní tak citrónovú chuť.