Varíme Paleo

Pečená koreňová zelenina

 

vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické potraviny:-

IMG_9802

Bola som pozvaná na jednu kolaudačnú párty, kde bol famózny catering. Napriek tomu, že sa konala v jednom bratislavskom byte, grilovalo sa vo veľkom – ryby, mäso, zelenina. Ale okrem grilovaného som tam ochutnala aj v rúre pečenú zeleninu – zemiaky, petržlen, mrkvu, na ktorú som nemohla zabudnúť a ktorú odvtedy dosť často pripravujem aj u nás doma ako prílohu k mäsu. A nielen k mäsu, častokrát  si ju upečiem a podávam len s kyslou smotanou (30% zn. Kunín, ktorú kúpite v niektorých Billách) vymiešanou so soľou, cesnakom a čiernym korením.

Čo potrebujeme:

koreňovú zeleninu (cviklu, petržlen, mrkvu, zeler) a taktiež môžete prihodiť aj neošúpané strúčiky cesnaku alebo šalotku
čerstvé alebo sušené bylinky (tymián príp. oregáno, šalvia, mäta, rozmarín)
olivový olej
soľ

Postup:

Mriežku v rúre premiestnime do najvyššej polohy, najbližšie k špirále (ale tak, aby medzi plechom a špirálou zostal niekoľkocentimetrový priestor) .

Rúru vyhrejeme na 200 st. Celzia.

Plech alebo pekáč poriadne pokvapkáme olivovým olejom, ktorý rozotrieme následne po celom povrchu. V tomto kroku by sme nemali olejom šetriť, a to aj v prípade, že použijeme papier na pečenie.

Koreňovú zeleninu dobre umyjeme a osušíme. V prípade potreby ju nakrájame na menšie kúsky. Vyvarujeme sa však pečeniu príliš malých, tenkých kúskov (platí to najmä pre petržlen, ktorý sa rýchlejšie vysúša). Nemusíme sa báť nechať mrkvu či petržlen vcelku, ak majú menšiu veľkosť.Cviklu nakrájame na silnejšie mesiačiky.

Zeleninu (okrem cvikly) vložíme do misky, pridáme tymián či iné bylinky, soľ a dostatok olivového oleja. Dôkladne premiešame a olejovo-bylinkovú zmes vmasírujeme do zeleniny. Olivový olej musí zeleninu poriadne obaliť .
Zeleninu naukladáme na plech. To isté potom zopakujeme s cviklou.

Vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Po tomto čase zeleninu otočíme a prípadne, ak sa nám zdá, že sa zelenina začína sušiť, pridajme olej a nechajme piecť ďalších 15 minút. Na konci už na zeleninu sem tam kontrolujeme, aby sa nám priveľmi nespiekla. Treba si celý proces (veľkosť zeleniny, dobu pečenia) optimalizovať podľa rúry a svojich chutí.

Upečenú zeleninu ihneď servírujeme zakvapnutú olivovým olejom a posypanú čerstvým tymianom resp. inými bylinkami.

IMG_9771IMG_9776IMG_9803IMG_9805IMG_9830IMG_9788IMG_9798IMG_9983

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

2 thoughts on “Pečená koreňová zelenina

  1. Zuzana

    nie som veľký priaznivec koreňovej zeleniny, ale takto spravená je fantastická, hlavne petržlen, úplne prekvapivá sladká chuť…budem robiť určite častejšie :-)

     
    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *