vhodné pre: paleo podľa PHD – “safe starches” (zemiak), všetky druhy palea (bez zemiaku)
potenciálne problematické suroviny: zemiak
Jeden večer som musela variť. Mala som totiž v chladničke dve balenia čerstvého špenátu, ktorým hrozilo, že do druhého dňa neprežijú. Muselo to byť rýchle a jednoduché jedlo. Napadla ma polievka a jediné, čo mi vtedy k špenátu pasovalo a čo sa práve nachádzalo u nás doma, bola mrkva. Ani ma vtedy nenapadlo, že už o chvíľu budem z týchto ingrediencií tvoriť úžasnú polievku aj pre varimepaleo.
Čo potrebujeme:
2 polievkové lyžice ghee (masla), zarovnané
400 g mrkvy
150 g zemiak (môžete vynechať, nahradiť ho mrkvou s tým, ze polievka nebude vo výsledku taká krémová)
1 väčšia šalotka
1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
1/2 čajovej lyžičky mletej rímskej rasce
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
2-3 strúčiky cesnaku
1,6 l hovädzieho vývaru
soľ
2 balenia (250g) čerstvého špenátu (napr. Lidl)
Príprava:
Vo väčšom hrnci rozpálime ghee a restujeme do mäkka jemno nakrájanú šalotku, ktorú sme veľmi jemne osolili. . Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a restujeme cca 5 minút. Opäť jemne osolíme.
Pridáme kurkumu, rímsku rascu, zázvor a necháme chvíľku restovať za dôkladného a neustáleho miešania. Koreniny začnú pekne rozvoniavať a obalia mrkvu. Zalejeme vývarom, tak, aby bolo mrkva tesne pod hladinou.
Pridáme na menšie kúsky pokrájaný zemiak (ak pripravujeme bez zemiaka, tento krok vynecháme) a necháme prikryté variť, až kým nebude zelenina mäkká.
Mrkvový základ rozmixujeme do hladka, pridáme vývar podľa potreby (základ by mal mať hustejší charakter, ja som celkovo dala 1,65 l vývaru) a dochutíme soľou a roztlačeným cesnakom.
Minútku povaríme a vmiešame umyté listy špenátu. Opäť dve tri minútky povaríme na slabom plameni, nech listy špenátu stratia na objeme.
Servírujeme.
Tagged kurkuma, mletý zázvor, mrkva, rímska rasca, špenát