odporúčané pre: laktózové paleo príp. klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: paradajky, maslo príp. ghee
Pred víkendom som avizovala, že budem cez víkend tpripravovať Shakshuku – vajcia stratené v paradajkovej omáčke. A keďže sa už na tržnici objavili prvé domáce paradajky pestované vonku, tak by bol hriech pripravovať ju z paradajok konzervovaných. Dostalo sa ku mne, že vraj najlepšiu a zároveň najjednoduchšiu domácu paradajkovú omáčku robí Marcella Hazan (už sme podľa nej na Varíme paleo varili a doma mám aj jej výbornú kuchársku knihu). A tak som nelenila, vybrala som sa v sobotu na trh, kúpila kilo paradajok a po návrate domov som sa nedočkavo pustila do práce. Výsledok samozrejme nesklamal. Omáčka mala lahodnú chuť a naviac okrem Shakshuku sa dá použiť aj ako základ polievok, omáčok, využije sa pri pečení mäsa, zapekaní baklažánov alebo inej zeleniny. A výborne chutí aj samotná, posypaná parmezánom. V paradajkovej sezóne teda nechajme konzervované paradajky v konzerve a paradajkový základ si veľmi jednoducho pripravme doma.
Čo potrebujeme:
1kg zrelých paradajok alebo 2 plechovky šúpaných paradajok
5 polievkových lyžíc masla
1 stredne veľká cibuľa, rozkrojená na polovicu
soľ (cca 1 ¼ čajovej lyžičky alebo podľa chuti)
čerstvo mleté čierne korenie
Príprava:
Paradajky umyjeme a vložíme na maximálne minútu do vriacej vody. Vodu zlejeme a necháme paradajky ochladnúť. Keď sa už dajú držať v ruke, ošúpeme ich a nakrájame na menšie kocky. Ak použijeme konzervované paradajky, tento krok vynecháme.
Paradajky vložíme do panvice, pridáme maslo a rozpolenú cibuľu. Na najslabšom plameni za občasného premiešania varíme neprikryté cca 45 minút (až kým sa maslo nezačne oddeľovať od paradajok – nezačne nad nimi plávať).
Na záver osolíme a okoreníme podľa chuti.
Ako dlho sa to nasledne da skladovat?
Nemám odskúšané, spotrebujeme ju hneď po príprave. Ak by ste si ju chcel pripraviť do zásoby, snáď by bolo lepšie si ju zavariť. Nabudúce ale môžem odskúšať, ako dlho vydrží uskladnená v chladničke.