Varíme Paleo

Melanzane alla Parmigiana podľa Jamieho Olivera

 

IMG_9355Keď som môjmu mužovi s nadšením prezentovala môj geniálny nápad na večeru (vlastne to nebol až tak môj nápad, ale to vysvetlím až pri baklažánovej polievke, ktorou vás poteším čoskoro) so slovami „niekedy treba aj bez mäsa“, hneď ma schladil slovami „netreba“. Uznávam, možno netreba, ale ja osobne niečo vegetariánske z času na čas ocením. Navyše ak sa jedná o niečo tak veľmi chutné ako je zapekaný baklažán. Ak ste ale mäsožrúti podobne ako môj muž a neuspokojíte sa len so zeleninou a syrom, kľudne pridajte do receptu mleté hovädzie. Z večere sa tak zrazu stane plnohodnotný obed.

 

 Čo potrebujeme:

 

3 stredne veľké baklažány (500 – 600g)
olivový olej alebo ghee
1 cibuľa, na drobno nasekaná
1 strúčik cesnaku, na drobno posekaný
1 vrchovatá čajová lyžica sušeného oregána
400 g paradajkového pyré
400 g čerstvých paradajok
12 polievkových lyžíc strúhaného parmezánu
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
sušená bazalka alebo oregáno na posypanie

 

Príprava:

Baklažány umyjeme, odstránime stopku a nakrájame ich na cca 1 cm široké plátky. Necháme bokom „oddychovať“.

V hrnci privedieme k varu vodu a na 40 sekúnd do nej vložíme paradajky. Ihneď na to paradajky na 30 sekúnd schladíme v studenej vode. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.

Na panvici s 2 polievkovými lyžicami olivového oleja alebo ghee speníme cibuľku, keď už bude sklovitá pridáme nakrájaný cesnak, minútku restujeme. Pridáme paradajkové pyré, dôkladne premiešame a primiešame nakrájané paradajky. Pridáme oregáno a varíme na slabom plameni 15 minút, kým sa neodparí voda a zmes nám dostatočne nezhustne.

Medzičasom si na panvici orestujeme baklažány. Rozpálime olivový olej alebo ghee (podľa potreby, záleží na panvici) a restujeme, kým nazmäknú. Ja som si rozdelila baklažán na 3 dávky a restovala som ich postupne. Baklažány sú na konci pekne do hneda opečené (vid foto).

Keď je paradajková omáčka hotová (hustá a pekne sladučká), jemne osolíme a okoreníme a odstavíme z plameňa.

Paradajkovú omáčku, parmezán a baklažány vrstvíme do pekáčika (cca 25x 15 cm). Ja som išla postupom:

1/3 paradajkovej omáčky
4 polievkové lyžice parmezánu
1/2 baklažánu
soľ a čierne mleté korenie
1/3 paradajkovej omáčky
4 polievkové lyžice parmezánu
soľ a mleté čierne korenie
druhá 1/2 baklažánu
posledná 1/3 paradajkovej omáčky
posledné 4 polievkové lyžice parmezánu

Nakoniec posypeme sušenou bazalkou alebo oreganom a pečieme v rúre pri 190 °C približne 30 minút.IMG_9197IMG_9205IMG_9206IMG_9209IMG_9212IMG_9215IMG_9210IMG_9216IMG_9224IMG_9227IMG_9226IMG_9229IMG_9235IMG_9237IMG_9240IMG_9249IMG_9251IMG_9269IMG_9295IMG_9313IMG_9355Originálny recept nájdete na
http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/aubergine-parmigiana-melanzane-alla-parmigiana

 

Print Friendly

Tagged

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *