vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické suroviny: jogurt/kyslá smotana
Tento recept je úplne výnimočný. Výnimočný tým, že v ňom odporúčam použiť komerčnú zmes korenia. Je to jediná “supermarketová” zmes, ktorú používam v kuchyni. Poznám ju už veľa veľa rokov, a to vďaka môjmu mužovi, ktorý mi z nej kedysi pripravoval nezabudnuteľný gyros s hranolkami. Vlastne dodnes je toto jedlo jeho parketa, len hranolky a tatársku omáčku sme vymenili za tzatziki, grécky uhorkový šalát s kôprom. Ten pripravujem ja. Je fantastický, svieži, ľahký, zdraviu prospešný a nájde široké uplatnenie v kuchyni.
Toto jedlo je veľmi jednoduché, rýchle, zvládnu ho aj začiatočníci. Radi ho máme najmä v lete, keď je vonku horúco a nechce sa nám tráviť priveľa času v kuchyni. Tak isto sa hodí pre prípravu na dovolenkách.
Pozn. Korenie Gyros od Kotányi neobsahuje glutamát, protihrudkujúce látky a ani zvýrazňovače chuti. Dávam mu prednosť pred doma pripravenou zmesou korenia gyros, lebo na jeho prípravu by sme potrebovali sušenú cibuľu, , sušený cesnak, ktoré len tak bežne v kuchyni nedržím.
Čo potrebujeme (3-4 porcie):
Gyros
600 g kvalitných kuracích pŕs
2 zarovnané polievkové lyžice zmesi korenia Gyros Kotányi
4 polievkové lyžice olivového oleja
Tzatziki
1 ks veľká čerstvá uhorka alebo 2 ks menšej (cca 600g)
250 ml gréckeho jogurtu (10% tuk) alebo 150 ml obyčajného bieleho tučného jogurtu a 100 ml kyslej smotany
3-4 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice na jemno nasekaného čerstvého kôpru
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Príprava:
Gyros
Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky.
V miske zmiešame korenie s olivovým olejom a pridáme kúsky pŕs. Dôkladne premiešame (pozor v zmesi je už soľ, preto nesolíme).
Necháme marinovať cez noc v chladničke. Ak nemáme čas na dlhé odležanie mäsa, necháme marinovať aspoň pol hodinu, pričom mäso už nevraciame späť do chladničky. V prípade, že marinujeme cez noc, mäso vytiahneme z chladničky aspoň pol hodinu pred jeho prípravou.
Medzičasom pripravíme tzatziki (postup nižšie).
Keď má mäso izbovú teplotu, rozpálime na panvici olej. Panvica musí byť úplne pokrytá olejom. Gyros pripravíme minimálne v dvoch várkach, tak, že kúsky mäsa poukladáme do rozpáleného oleja a necháme dve minúty restovať. Potom mäso otočíme a restujeme ďalšie dve minúty. Nakoniec mäso premiešame a ešte pár sekúnd restujeme. Dĺžka prípravy závisí aj na panvici a aj na mäse. Skúsenejší už poznajú prepečenosť mäsa dotykom, menej skúseným odporúčam mäso rozkrojiť. Ak je prepečené, ihneď zvyšok mäsa vytiahneme. Naopak, ak je mäso vo vnútri ešte ružovkasté, restovanie o minútku predĺžime. Je dôležité mäso neprepiecť a tak ho nevysušiť.
Mäso ihneď servírujeme s pripraveným tzatziki.
Tzatziki
Uhorku(y) ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Osolíme 1/2 čajovou lyžičkou soli a odložíme na pol hodinu stranou. Uhorky pustia šťavu.
Z uhoriek dôkladne vytlačíme prebytočnú vodu, ktorú už nebudeme potrebovať.
V miske zmiešame dôkladne jogurt (kyslú smotanu), pretlačený cesnak, nasekaný kôpor a zmes pridáme k “suchým” uhorkám. Dôkladne premiešame. Pridáme citrónovú šťavu a opäť premiešame. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Tzaziki servírujeme zakvapnuté olivovým olejom spolu s kuracím gyrosom.
Tagged cesnak, jogurt, kôpor, kyslá smotana, uhorka