vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: maslo
Pri troch deťom je času veru málo a leto to ešte znásobuje. Naviac, keď je teplo nerada trávim čas v kuchyni. Preto som cez víkend na panvičke pripravila lososa, pričom jeho samotnú chuť som zvýraznila bylinkovým maslom. A keďže je sezóna cukiet, nechýbal ani z nich pripravený šalát. Pôvodne som mala v pláne cuketu restovať, nakrájala som ju však na veľmi tenké plátky, ktoré vďaka soli krásne zmäkli a bol by hriech dať ich na panvicu. Všetko spolu na tanieri ladilo a rozpustené maslo s bylinkami dodalo lososu a cukete dokonalú chuť. Dobrú chuť.
Čo potrebujeme (4 porcie):
losos
filet lososa nakrájaný na 4 ks (cca 175 g/1 ks)
soľ
olivový olej/kokosový olej
bylinkové maslo
125 g zmäknutého masla
hrsť čerstvých byliniek (tymián/používam ten bylinkového typu, bazalka, oregáno)
1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
potravinárska fólia
cuketový šalát
cuketa
soľ
Príprava:
Lososa vyberieme z chladničky a necháme temperovať na izbovú teplotu.
Ako prvé si pripravíme bylinkové maslo. Bylinky nasekáme na jemno nožom alebo pomocou robotického sekáčika. Pridáme soľ a premiešame. Pridáme maslo a vymiešame do hladka. Prenesieme na potravinársku fóliu, vytvarujeme z masla valček a dáme stuhnúť do chladničky.
Medzičasom pripravíme šalát. Cukety umyjeme a nakrájame škrabkou na veľmi tenké plátky. Jemne osolíme a necháme cukety pustiť vodu.
Keď je maslo stuhnuté, pripravíme lososa.
Filety jemne osolíme.
Na panvici na strednom plameni rozohrejeme dostatočné množstvo oleja, vložíme lososa, mierne stiahneme plameň a restujeme. Ak použijeme lososa bez kože, restujeme 2 minúty z každej strany za predpokladu, že máme radi, keď je losos vo vnútri ružový a mäso vláčne. Ak preferujeme prepečenejšiu formu, restujeme z každej strany približne 2,5-3 minúty. Ak preferujete filet s kožou (s mäsom sa lepšie manipuluje), restujeme lososa najprv 4 minúty kožou dole a potom jednu minútu z druhej strany. Samozrejme čas si musíte uspôsobiť aj podľa vašej panvice.
Ihneď servírujeme spolu s odkvapovým cuketovým šalátom a bylinkovým maslom, ktoré rozložíme po povrchu lososa.