vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: mletá paprika
Sladké zemiaky alebo batáty nie sú v našich končinách veľmi obľúbené. Ešte sme im neprišli na chuť. Chutia totiž úplne inak ako naše klasické zemiaky a naviac neexistuje ani veľa receptov, ktoré by inšpirovali k ich využitiu. Každopádne stále viac a viac sa objavujú v našich supermarketoch a tak predpokladám, že ich popularita u nás rastie. Ja osobne som napríklad ich fanúšikom, mám ich rada, viem, čo od nich môžem očakávať.
Jedným z mojich najobľúbenejších spôsobov prípravy je ich pečenie. Pripravujem si vlastne také zemiakové hranolky. Aby som ale bola úprimná, s našimi klasickými však majú veľmi málo spoločné. Chuť aj konzistencia je iná. Konzistencia pripomína skôr pečenú tekvicu, chuť je nasladnutá, pre naše chuťové poháriky netypická. Naviac, je asi takmer nemožné upiecť tieto zemiaky do chrumkava (vraj pomáha, ak ich poprášite pred pečením kukuričným škrobom). Ale aj tak, majú svoje čaro. A v kombinácii s chutnými omáčkami sú pre mňa stávajú úplne neodolateľnými. Zemiaky perfektne ladia napríklad so smotanovo-paprikovým dipom a peruánskym zeleným dipom.
Čo potrebujeme (4 porcie):
1 kg sladkých zemiakov
50 ml olivového oleja
1 polievková lyžica mletej červenej papriky
1 polievková lyžica mletej rímskej rasce
1 čajová lyžička soli alebo podla chuti
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 250 st. Celzia alebo na jej maximum.
Zemiaky ošúpeme, omyjeme a osušíme. Nakrájame ich na silné hranolčeky a vložíme do misky. Pridáme soľ, mletú papriku a rímsku rascu a dôkladne premiešame. Nakoniec prilejeme olivový olej a opäť dôkladne premiešame. Polovicu naukladáme na plech s papierom na pečenie, tak aby sa jednotlivé hranolčeky neprekrývali a ani sa nedotýkali.
Vložíme do rúry s mriežkou nastavenou bližšie k výhrevnej špirále (ale nie úplne pod ňu), znížime zároveň teplotu rúry na 220 st. Celzia a pečieme 25 minút.
Hotové hranolky by mali na svojom povrchu vytvárať pľuzgieriky a mali by začínať práve hnednúť. Je dobré ich behom pečenia sledovať, aby sa nám nepripiekli a nezhorkli (aj keď ja obľubujem chrumkavé, viac upečené konce).
Ak sa nám zdá, že sa hranolky nedopekajú, posuňte na posledných pár minút mriežku s plechom bližšie k špirále a zvýšte teplotu. Dajte ale pozor, hranolky sa vedia veľmi rýchlo pripiecť, preto ich už v tomto kroku nespúšťajte z očí.
Hotové hranolky ihneď servírujeme.
Tagged batáty, sladké zemiaky