vhodné pre: škrobové paleo
potenciálne problematické suroviny: –
Batáty alebo sladké zemiaky už nie je problém v našich končinách kúpiť. V supermarketoch (Billa, Lidl), v bio obchodoch či na tržniciach ich nájdete bežne. V našich jedálničkoch sa však stále vyskytujú len sporadicky. Je to dané ich špecifickou chuťou, sladkou, silnou, ktorá sa nedá zjemniť koreninami ani bylinkami a ktorej nie všetci prídu na chuť. U batátov proste platí, že buď ich človek miluje alebo nenávidí.
Ja patrím k prvej skupine, a tak pre mňa nie je problém s nimi experimentovať a prinášať tak na tieto stránky nové recepty. Medzi moje obľúbené patrí recept na hustú polievku, ktorú si pripravíte rýchlo a jednoducho. Sama o sebe by nebola až taká zaujímavá, ale keď sa do nej zamiešajú restované semiačka a chrumkavá slanina, dostane táto polievka nový rozmer. Dobrú chuť.
Čo potrebujeme (cca 1 l, 3-4 porcie):
2 ks (cca 700 g) sladký zemiak, pokrájané na kocky
2 polievkové lyžice kokosový olej
1 ks stredne veľká cibuľa, pokrájaná na jemno
1 veľký alebo dva stredne veľké petržleny, pokrájaný na kolieska
800 ml hovädzí vývar (neslaný, ak máme slaný, upravíme odporúčané množstvo soli)
1 čajová lyžička himalájskej soli (vynecháme, ak používame slaný vývar)
200 ml kokosové mlieko
100 g oravskej slaniny, pokrájaná na tenké menšie plátky
4 polievkové lyžice tekvicových semiačok
drvené chilli (ak máte radi sladko pikantnú chuť)
Príprava:
Na kokosovom oleji restujeme do sklovita pokrájanú cibuľu.
Pridáme petržlen a zemiaky a minútku dve restujeme. Ak používame neslaný vývar, osolíme.
Zalejeme vývarom (nemusíme použiť celé množstvo, časť pridáme až na konci podľa hustoty polievky) a varíme poodkryté na stredne silnom plameni približne 20 minút, až kým nebude zelenina mäkká.
Medzičasom na suchej panvici restujeme najprv tekvicové semiačka,až kým nezačnú chytať hnedý nádych (pozor ale na ich spálenie) a potom na tej istej panvici orestujeme tenké plátky slaninky.
Stiahneme z plameňa a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Ak je potrebné, prilejte vývar. Potom primiešame kokosové mlieko.
Na záver krém dochutíme soľou podľa chuti. Môžeme pridať aj drvené chilli.
Servírujeme ihneď s tekvicovými restovanými semiačkami a chrumkavou slaninou.
Tagged batáty, kokosové mlieko, slanina, tekvicové semiačka
Bataty sa neberu ako zemiaky a teda vylucene z klasickeho palea?
Katarina, ano,mate pravdu. Táto polievka patrí do škrobového palea. Dakujem.