Varíme Paleo

Ricottová praženica – bez vajíčok

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: ricotta, jalapeño, paradajky

IMG_9033Tento recept, pochádzajúci od jednej z odborníčok na mexickú kuchyňu Diany Kennedy, by ma sám o sebe asi nezaujal. Ale na jednom kuchárskom blogu bol označený ako geniálny. V chladničke som mala práve domáci čerstvý syr, ktorý by mohol originál ricottu zastúpiť a tak som recept hneď otestovala. Domáci čerstvý syr pripravený priamo z mlieka a smotany je “suchší” ako ricotta, preto som ho už nemusela dať odkvapkať. Ak ale použijete ricottu srvátkovú (z obchodu), je treba ju nechať odvodniť cez plátno v sitku. Recept som ešte mierne upravila tak, že miesto papričky Serrano som použila papričku Jalapeño.
Čo sa týka výsledku, vôbec som netušila, aký ho mám očakávať. Nevedela som si predstaviť, ako môže výsledná “praženica” chutiť. Budem sa však musieť opakovať, výsledok bol pre mňa fantastický a chuť prekvapivá. Ricotta s paradajkami a paprikou mi veľmi pripomínala naše klasické lečo. Môžno by nebolo zlé vyskúšať toto jedlo pripraviť aj s klobáskou.

Čo potrebujeme (4 porcie):

400g čerstvého syra alebo ricotty
1 a 1/4 hrnčeka sparených a ošúpaných a na drobno nasekaných paradajok
1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na jemno
4 polievkové lyžice olivového oleja
1-2 ks na jemno posekaných Jalapeño papričiek (ak máte radi pikantné, krájajte papričky aj s jadierkami)
soľ

Príprava:

Paradajky sparíme vo vriacej vode a ošúpeme. Nakrájame ich na drobno. Na jemno nakrájame aj cibuľu a papričky.

Na panvici rozohrejeme olivový olej. Restujeme minútu cibuľu a potom pridáme nasekané papričky. Pokračujeme ďalšiu minútu v restovaní. Pridáme nakrájané paradajky a restujeme približne ďalšie 3 minúty (alebo dovtedy, kým sa z paradajok neodparí šťava) na stredne silnom plameni.

Pridáme ricottu a dôkladne premiešame. Necháme opäť restovať, kým nemá zmes hustotu praženice. Dĺžka ohrievania závisí na tom, aký vlhký bol syr. S doma pripraveným čerstvým syrom bola praženica hneď hotová. Ak používate ricottu, ktorá má viac vody, bude príprava trvať dlhšie.

Praženicu podávame so zeleninou. Výborne chutí s avokádom, petržlenovou vňaťou a listovými šalátmi.

IMG_8985IMG_8993IMG_8995IMG_8999IMG_9004IMG_9022IMG_9045

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *