vhodné pre: klasické či laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: paradajky, baklažán
Cez víkend som si prechádzala recepty na varimepaleo a prišlo mi, že v repertoári chýbajú prílohy. Napríklad šaláty či rôzne druhy pečenej zeleniny. Proste jedlá, ktoré chutia nielen samostatne ale hodia sa parádne napríklad aj k mäsu. A tak už mám pripravené recepty na restovaný ružičkový kel, pečenú koreňovú zeleninu alebo práve na šalát z pečeného baklažánu a pečených paradajok. Ten je možné servírovať buď s fetou (balkánsky syr) alebo bez nej. Tak isto je možné vmiešať do šalátu jogurt či kyslú smotanu. To už záleží na vašich chuťových preferenciách.
Čo potrebujeme (4 porcie):
2 ks menší baklažán (cca 200g/ks)
18 ks cherry paradajok
10 väčších lístkov bazalky
10 polievkových lyžíc olivového oleja + na dochutenie
soľ
mleté čierne korenie
(feta na dochutenie, cca 4 polievkové lyžice)
Postup:
Rúru vyhrejeme na 190 °C.
Zeleninu umyjeme a očistíme. Paradajky umyjeme a rozpolíme. Baklažán nakrájame na stredne veľké kocky.
Plech vyložíme papierom na pečenie a naukladáme naň paradajky rozpolenou stranou navrch a baklažán, ktorý sme premiešali s olivovým olejom. Veľmi jemne posolíme.
Vložíme do rúry a pečieme 30-40 minút, až kým je baklažán do hneda opečený a mäkký.
Zeleninu prenesieme do misky, pridáme fetu, na menšie kúsky natrhanú bazalku a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Na záver zakvapneme výdatne olivovým olejom.