vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické potraviny: citróny, ghee
Na jednom blogu raz prezentovali 20 najlepších receptov z kurčaťa, a jedným z nich bol recept na cesnakové kura. V tom konkrétnom recepte išlo o kuracie prsia, ale kedže ja rada pečiem kura vcelku, inšpirovala som sa niektorými receptmi a pripravila som v rúre pečené celé kura, ktoré malo výbornú jemnú cesnakovú chuť, bolo šťavnaté a celkovo veľmi chutné.
Čo potrebujeme:
1 kura (cca 1,3 kg)
50 ml ghee resp. masla (laktózové paleo)
6 veľkých strúčikov cesnaku, pretlačených (ak máte radi výraznú cesnakovú chuť a cesnak vám nie je ťažký na žalúdok, pokojne počet strúčikov zvýšte)
6 veľkých strúčikov cesnaku pokrájaných na plátky
6-8 veľkých strúčikov cesnaku v šupke
1 citrón, olúpaný, nakrájaný na mesiačiky (ak máme bio citrón, necháme ho vcelku)
šťava z jedného citrónu
vetvičky čerstvého rozmarínu (nie je nevyhnutné)
soľ
mleté čierne korenie
Príprava:
Kura umyjeme a necháme “temperovať” pri izbovej teplote približne pol hodinu.
Rúru vyhrejeme na 200 st. Celzia.
Ghee, príp. maslo, zmiešame s pretlačeným cesnakom.
Osušené kura dostatočne potrieme soľou a mletým čierným korením (aj zvnútra). Malou časťou cesnakového masla potrieme kurča pod kožou. Pod kožu vsunieme aj vetvičky rozmarínu. Zvyšným maslom ponatierame kurča zvonku.
Dovnútra kuraťa vložíme mesiačiky citrónu a nakrájaný cesnak. Ak máme bio citrón, urobíme do neho špáradlom dierky a vložíme ho do kuraťa celý). Pomocou špáradiel uzatvoríme otvor.
Kura vložíme do pekáča, prelejeme cez neho šťavu z citrónu, pridáme strúčiky cesnaku a rozmarín a pečieme vo vyhriatej rúre približne hodinu. Kurča polievame ku koncu pečenia vlastnou šťavou a na posledných 15 minút môžeme teplotu rúry zvýšiť až na 240 st. Celzia. Pred podávaním odstránime vetvičky rozmarínu. Dobrú chuť.