Časová tieseň otvára nové obzory. Polievku pre víkendové menu som vymýšľala na poslednú chvíľu. Chladnička a špajza zívali prázdnotou. Našla som len cesnak, ktorý mám vždy po ruke, a zemiaky. A zvyšok kyslej smotany v chladničke. Ale veľmi šikovne som sa vynašla. Ostrihala som tymián na balkóne a mala som základ pre chutnú a jednoduchú polievku.
Čo potrebujeme (4-5 porcií):
2 veľké hlávky cesnaku, rozdelené na strúčiky
2 väčšie zemiaky, nakrájané na menšie kocky
4 vetvičky čerstvého tymianu
1 cibuľa, nakrájaná na jemno
4 polievkové lyžice ghee
soľ
mleté čierne korenie
1,5 litra vody
2 polievkové lyžice kyslej smotany
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 200 stupňov Celzia.
Na plech s papierom na pečenie naukladáme strúčiky cesnaku a vložíme do rúry. Pečieme 30 minút, kým cesnak nezhnedne a nezmäkne. Cesnak necháme vychladnúť a ošúpeme ho.
Na panvici rozohrejeme ghee a restujeme do sklovita cibuľu. Pridáme zemiaky, cesnak, osolíme a okoreníme. Zalejeme vodou, pridáme vetvičky tymianu a varíme na miernom ohni 30 minút.
Polievku rozmixujeme ručným mixérom do hladka, pridáme smotanu, opäť dôkladne rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Na tanieri dozdobíme kyslou smotanou.
Tagged cesnak