Klasickému špenátu s vajcom, nech mi bol ponúknutý v akejkoľvek podobe, som doteraz neprišla na chuť. Šalát z čerstvého baby špenátu s vareným vajíčkom je pre mňa parádnou alternatívou.
Čo sa týka vajíčka, od malička mám v obľube vajce na mäkko. Avšak nerada ho vyjedám zo škrupiny a tak ho musím vždy pracne šúpať, čo ma nie až tak veľmi baví. Pred asi rokom som ale prvý krát videla recept, kde sa pripravovalo stratené vajce – vajce na mäkko ale rovno bez škrupiny. Tak som to hneď s nadšením išla skúšať, vyzeralo to predsa veľmi jednoducho. Našla som niekoľko „zaručených receptov“, z ktorým ma však ani jeden nepriviedol k uspokojivému výsledku. Prípravu strateného vajca som tak vzdala.
Až jeden večer bol u nás na návšteve môj dobrý kamarát a ten sa na mňa neveriacky pozeral, keď som mu rozprávala o mojich neúspechoch s prípravou strateného vajca. Že vraj oni doma „hádžu“ jedno stratené vajce za druhým do kyslej zemiakovej polievky. Fígeľ bol v tom, že k tomu používajú obyčajnú naberačku. Vyskúšala som a ono to fungovalo.
Čo potrebujete (2 porcie):
1 balenie/120 g čerstvého baby špenátu
1 červená cibuľa
1 polievkové lyžice masla príp. ghee
4 polievkové lyžice prerastenej slaniny, nakrájaná na kúsky (ak sa postíte, slaninu vynecháme a pridáme jednu extra polievkovú lyžicu masla)
1-1,5 čajovej lyžičky hnedého cukru alebo medu
3 polievkové lyžice jablčného octu
½ čajovej lyžičky dijónskej horčice
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
2 vajcia
Príprava:
Dáme variť 2,5 l vody s 1 dcl jablčného octu v dostatočne hlbokom hrnci.
Medzičasom si do šalátovej misy nasypeme špenát a pridáme nakrájanú cibuľu. V kastróle orestujeme slaninu do chrumkava a pridáme ju bez vytopenej masti k šalátu.
Tesne pre tým, ako začne voda v hrnci vrieť, rozklepneme vajíčko do naberačky vymastenej maslom a vložíme ju opatrne do kyslej vody. Vypneme plyn a varíme 3 minúty (alebo podľa potreby).
Zatiaľ si pripravíme dressing. Do kastróla, v ktorom nám zostal tuk zo slaniny, pridáme maslo. Keď je maslo roztopené, pridáme cukor a na najslabšom plameni ho necháme roztopiť. Pridáme horčicu a dobre premiešame. Zalejeme opatrne octom a necháme chvíľku prebublať (treba dať pozor, ocot dráždi nos). Osolíme, okoreníme a prelejeme cez šalát. Premiešame a pridáme čerstvo pripravené stratené vajce, ktoré nakrojíme a ihneď servírujeme.