Varíme Paleo

Pomarančovo-citrónový krém z vajec a olivového oleja

 

IMG_9702Keď som čítala prvý krát recept na tento krém, nechcelo sa mi veriť, že môže chutiť dobre. Odradzovalo ma totiž použitie olivového oleja a predstava, že jeho chuť bude tak nežiadúco výrazná ako keď som sa snažila pripraviť domácu majonézu s olivovým olejom. Ale komentáre k tomuto receptu boli len a len pozitívne, tak som to riskla. A bola som milo prekvapená. V originálnom recepte použili pri príprave krému Mayerove citróny, ktoré sú sladšie ako naše klasické a ako tradične aj veľa veľa cukru, a tak som sa posnažila uspôsobiť recept našim “povetrnostným” podmienkam.
Krém môžete použiť napríklad ako topping na čerstvé lesné ovocie, ako dressing na paleo sušienky alebo ním môžete naplniť mandľový korpus.

Čo potrebujeme:

3 celé vajíčka
3 polievkové lyžice hnedého cukru
zrniečka z 1/2 vanilkového lusku
100 ml šťavy z pomaranča
25 ml šťavy z citrónu
2 polievkové lyžice citrónovej alebo pomarančovej kôry (ak nemáte chemicky neošetrený pomaranč resp. citrón, pokojne vynechajte)
125 ml olivového oleja
prípadne mandľový korpus

Príprava:

V mixéri na maximálnej rýchlosti miešame vajíčka, citrónovú šťavu, pomarančovú šťavu, vanilku a prípadne citrónovú alebo pomarančovú kôru približne 4 minúty.

Medzičasom si zohrejeme vodný kúpeľ (napríklad – vo veľkom hrnci voda a v nej vložený ďalší hrniec).

Pomaly prilejeme k vajíčkovej zmesi v mixéri olivový olej a ešte pár sekúnd mixujeme.

Prelejeme do vodného kúpeľa a za stáleho intenzívneho miešania varíme do zhustnutia.

Vlejeme do upečeného mandľového korpusu (200 st. C, 10 minút alebo podla potreby) a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote, neskôr prikryté v chladničke.IMG_9639IMG_9513IMG_9643IMG_9649IMG_9664IMG_9668IMG_9673IMG_9702

 

 

 

 

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *